Hypotheek verlagen met een nieuwe taxatie

Door op 21 Februari 2023

Wanneer het al een tijd is geleden dat u uw woning heeft gekocht, kan het lonen om een taxatie te laten uitvoeren. Woningen in Leiden en omstreken zijn de afgelopen jaren behoorlijk in waarde gestegen. Grote kans dat die van u aanzienlijk meer waard is. En dat heeft een gunstig effect op de renteopslag van uw hypotheek. Onze broker/owner Vincent de Vos legt uit hoe u met een taxatie uw hypotheek kunt verlagen.

Niet automatisch

Vincent: “Met de renteopslag in je hypotheek wil de bank het risico verminderen voor het geval dat je onverhoopt je hypotheek niet meer kunnen betalen. In het ergste geval moet de woning dan verkocht worden. Eventueel verlies wordt dan met het potje uit de renteopslag gedekt. Dus hoe lager het risico, hoe lager de renteopslag en hoe minder je betaalt. Door de waardeontwikkeling van woningen in de Leidse regio is het risico voor de bank aanzienlijk minder geworden.”

Overwaarde garantie

“Een huis dat je 10 jaar geleden hebt gekocht zal inmiddels bijna het dubbele waard zijn. Die overwaarde is voor de bank een goede garantie. Maar alleen als die officieel wordt vastgesteld want banken passen de woningwaarde niet automatisch aan. Doe je niets dan geldt nog steeds de waarde van het moment dat je je huis hebt gekocht. Je moet er dus zelf om vragen bij de bank.”

Hoe werkt het?

“Vreemd genoeg wordt het aanpassen van de renteopslag niet vaak gedaan. Naar schatting kan maar liefst een kwart van de huizenbezitters op deze manier de hypotheeklasten verlagen. Terwijl het een vrij eenvoudige handeling is waarmee al snel zo'n 100,- per maand bespaard kan worden. Hoe werkt het? Aan de hand van verschillende waardebepalingen kun je kijken of en hoeveel je huis in waarde is gestegen. Deze bepalingen zijn vaak gratis en geven een eerste indruk. Is de waarde gestegen? Dan kun je met een taxatie of de WOZ-waarde de hypotheek verlagen.”

Waardebepalingen

“Wij bieden onder andere een gratis waardebepaling aan waarbij een van onze makelaars langskomt en aan de hand van prijsbepalende factoren de marktwaarde van uw woning vaststelt. Dat kan ook met een waardebepaling op afstand. Wie sneller een eerste indruk wilt, kiest voor een online waardebepaling. Dan hoef je geen afspraak te maken en krijg je via de mail een indicatie gebaseerd op eerder verkochte huizen in de buurt. Aan de hand van een eerste indruk kunt u dan kijken of het zinvol is om een taxatie te laten uitvoeren. Daar betaalt u namelijk wel voor.”

Hoeveel kan het schelen?

“Stel, uw huis blijkt ongeveer de helft in waarde te zijn toegenomen. De 300.000,- waarvoor u het destijds kocht is inmiddels 450.000,- geworden. Ondertussen heeft u ook al flink afgelost en is de schuld gedaald tot 250.000,-. De renteopslag wordt dan gebaseerd op 250.000 gedeeld door 450.000 is 55%. Afhankelijk van je hypotheekverstrekker kan dit een verschil zijn van 0,1% ten opzichte van 0,45% van de oorspronkelijke financiering. In dit geval kan dat zo’n 90,- per maand schelen.”*

Wilt u weten wat de waardestijging van uw woning kan betekenen voor het verlagen van uw hypotheeklasten? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze waardebepalingen en hypotheekadvies.

Lees ook:
Huis verkopen aan uw kind? Alleen tegen WOZ-waarde
Rimpeltje of kantelmoment op Leidse woningmarkt?
Kies de beste waardebepaling voor uw situatie
Alle blogs van onze makelaars

* Dit is een voorbeeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Het opslagtarief verschilt per bank en kan dus ook hoger zijn. Een NHG hypotheek biedt de laagste renteopslag. 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven