Trek uit de Randstad

Door op 18 Juni 2021

Huis kopen buiten de Randstad steeds aantrekkelijker

Door corona, stijgende huizenprijzen en krappe behuizing, lonkt het leven buiten de Randstad. Vooral zestigers zien hun kans schoon om de overwaarde van hun woning te verzilveren en royaal te wonen op het platteland. Onze makelaar Tim van Delft over de trek uit de Randstad.

Meer uit de Randstad

Volgens het CBS is de trek vanuit de Randstad het afgelopen jaar gegroeid. In totaal zijn er in 2020 meer mensen naar gebieden buiten de Randstad verhuisd dan ernaar toe. Vooral vijftigers en zestigers zochten er een nieuw onderkomen, wat een doorzettende trend is. Maar ook een toenemend aantal stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar verlaten vaker dan voorheen de Randstad. De coronacrisis speelde voor hen een grote rol in hun overweging om het westen te verruilen voor gebieden zoals de noordelijke provincies, Limburg, Zeeland en de oostelijke delen van Gelderland en Overijssel.

Grote stad minder aantrekkelijk

Tim: “Tijdens de corona-lockdowns kwamen veel mensen erachter dat leven in een grote stad ook nadelen had. De dynamische stad bruiste niet meer, de ruimte van het achterland lonkte en het verlangen naar een andere levensstijl groeide. Vooral de Veluwe, Drenthe en delen van Gelderland raakten vorig jaar in trek onder stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar.”

Krappe woonruimte

“Leven in een grote stad is aantrekkelijk als je veel buiten de deur bent. Je gaat uit eten, naar het theater of met vrienden de kroeg in. Maar door de corona-lockdown kon dat allemaal niet meer. Op kleine bovenetages in de stad werd thuis gewerkt, online onderwijs gevolgd en geleefd. Het verlangen naar een plek met meer ruimte om te leven wordt voor veel Randstedelingen dan ook steeds groter naarmate de lockdowns langer duurden.”

Huizen duurder

“Daarnaast zijn huizen in de Randstad sneller in waarde gestegen dan erbuiten. Hierdoor krijg je relatief gezien meer vierkante meters voor hetzelfde geld. De waanzinnige prijzen die in Amsterdam en Utrecht, maar ook in Haarlem, Amstelveen, Leiden en Amersfoort worden betaald, maken het voor veel mensen aantrekkelijk om te cashen en te vertrekken naar een huis waarvan ze hadden gedacht het nooit te kunnen betalen.”

Vooral 50- en 60-plussers

De toenemende trek vanuit de Randstad geldt voornamelijk voor vijftigers en zestigers. Van de in de Randstad wonende zestigers die in 2020 verhuisden, verliet 18 procent de Randstad voor een andere regio. In 2019 was dat nog 16 procent en in 2015 nog 12 procent. Wat betreft inwonertal groeiden met name regio's in Gelderland, Drenthe en Limburg hard. Op de Veluwe kwamen er door binnenlandse verhuizingen de meeste mensen bij: zo'n 2000.

Aankoop & verkoop combi

Hoe kunnen de Makelaars van Leiden helpen met deze trek uit de Randstad? “RE/MAX is de grootste makelaarsorganisatie ter wereld. Het grote voordeel daarvan is dat we een groot internationaal netwerk hebben van samenwerkende kantoren. Ook op nationaal niveau kunnen onze klanten rekenen op lokale expertise buiten ons werkgebied. Dus wie ervoor kiest om z’n huis in Leiden te verkopen en buiten de Randstad te gaan wonen kunnen we optimaal bedienen. In dat geval brengen we eerst de waarde van de huidige woning in kaart met een Gratis Waardebepaling zodat het budget duidelijk wordt. Daarna nemen we contact op met het kantoor in het gewenste gebied voor lokaal aanbod en expertise. De makelaar ter plekke zorgt dan voor het hele aankooptraject. Na de koop zorgen wij voor de verkoop van de huidige woning. Op die manier verloopt de verhuizing naar buiten de Randstad op een soepele manier en weten klanten zeker dat ze hun overwaarde optimaal benutten.”

Speelt u met de gedachte om uw woning in Leiden of omstreken te verkopen en uw overwaarde te verzilveren buiten de Randstad? Maak dan eerst een afspraak voor een Gratis Waardebepaling. Onze makelaar Tim van Delft komt graag bij u langs om de actuele vraagprijs van uw woning vast te stellen. Dan weet u precies waarmee u kunt rekenen voor uw droomhuis buiten de Randstad.

Lees ook:
Dit loopt u mis als u uw huis verkoopt zonder verkoopmakelaar
Huis kopen of verkopen, wat zegt de woningmarkt?
Dit kunt u zelf doen om uw huis optimaal te presenteren
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de verkoop van uw huis in Leiden en omgeving? Maak een afspraak met onze makelaar Tim van Delft. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of WhatsApp 06 22 00 20 48 of e-mail naar timvandelft@remax.nl

Naar boven