Woningmarkt & huizenprijzen

Door op 2 Augustus 2021

Gaan de huizenprijzen dit jaar nog dalen?

De huizenprijzen in deze oververhitte woningmarkt rijzen de pan uit. Wie nu een huis wil kopen zal zich ongetwijfeld nog eens achter de oren krabben. Wat is wijsheid, toch kopen of wachten totdat de huizenprijzen dalen? Onze broker/owner Vincent de Vos legt uit waarom een prijsdaling in Leiden en omstreken er voorlopig nog niet in zit. Vooral nu ook de nieuwbouwprojecten stagneren door stijgende grondstofprijzen.

Tekort loopt op

Volgens de Woningmarktmonitor van ABN AMRO stijgen de huizenprijzen dit jaar landelijk nog meer dan verwacht en raakt de woningmarkt verder verhit. De bank schrijft dit onder andere toe aan het tekort op de woningmarkt, het vertrouwen bij verkopers en de versoepeling van leenvoorwaarden die vooral een prijsopdrijvend effect hebben gehad. Daarnaast is de economie sterker gebleken dan verwacht, nemen kopers meer risico en zet de daling van te koop staande woningen door waardoor het tekort nog meer oploopt. Ook helpt de strenge regelgeving voor ruimtelijke ontwikkeling niet bepaald om nieuwbouw vlot te trekken. De Rabobank gaat mee in de stijging van de huizenprijzen en verwacht zelfs dat de huizenprijzen dit jaar uitkomen op een gemiddelde stijging van 10,9 procent ten opzichte van vorig jaar. 

Nieuwbouwprojecten in Leiden

Fijn voor huizenbezitters maar minder goed nieuws voor starters. Vincent: “De enige manier om de woningmarkt te stabiliseren is bouwen, bouwen en nog eens bouwen. In Leiden kampen we nog steeds met een fors tekort aan nieuwe woningen. De gemeente en projectontwikkelaars zijn daar nu ook mee bezig. In Leiden wordt op dit moment al druk gebouwd op kleine locaties en op het voormalige vliegveld in Valkenburg staat het grote nieuwbouwproject Valkenhorst op het programma.”

Stagnatie woningbouw

“Met de op stapel staande nieuwbouwprojecten zou het tij wel iets moeten keren, ware het niet dat grondstofprijzen nu roet in het eten gooien. De kosten voor grondstoffen voor de bouw, van staal voor gewapend beton tot hout voor kozijnen, zijn de afgelopen tijd zo hard gestegen dat projecten onder druk komen te staan. Zo is er in Almere een project zelfs helemaal geschrapt omdat de bouwkosten te hoog zijn opgelopen. De hogere kosten van materialen kunnen bovendien worden doorberekend in de verkoopprijs waardoor de huizenprijzen weer gaan stijgen. In ieder geval lopen de projecten vertraging op door de schaarste aan materialen en zal de woningbouw stagneren. Daarmee is een prijsdaling in de woningmarkt voorlopig nog niet in zicht.”

Stijgende grondstofprijzen

De plotselinge stijging van grondstofprijzen wordt onder andere veroorzaakt door de coronacrisis. Tijdens de pandemie werd wereldwijd de bouwproductie stilgelegd. Leveranciers van bouwmaterialen schroefden hun productie fors terug omdat afnemers hun bestellingen opschortten. Toen de bouwactiviteiten weer toenamen, hebben afnemers hun voorraden weer flink aangevuld waardoor de schaarste alleen maar toenam.

De huidige woningmarkt vormt voor kopers een behoorlijke uitdaging om een huis te kopen in Leiden en omstreken. Toch is er nog veel mogelijk. Wilt u weten wat uw kansen zijn op de woningmarkt? Onze makelaars staan u graag te woord om u vrijblijvend te informeren over ons aankooptraject en advies te geven over het zoeken naar uw ideale woning.

Lees ook:
Stimulering door overheid zorgt voor hogere huizenprijzen
Met welke kosten moet ik rekening houden als ik voor het eerst een woning koop?
Huis kopen, denk ook aan nieuwbouw
Bieden op een huis, samen op weg naar de laagste prijs
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven