Huis kopen, denk ook aan nieuwbouw

Door op 7 Mei 2020

De voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwwoning

Door de beperkte bouwactiviteiten op dit moment zou je de optie bijna over het hoofd zien bij het kopen van een huis. Maar die is er wel degelijk: een nieuwbouwwoning kopen. Sommigen zweren erbij, anderen moeten er niet aan denken. Heel persoonlijk dus. Onze makelaar José Faber zet de voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwwoning in Leiden op een rijtje.

Nieuwbouw of bestaande bouw?

José: “Als een opdrachtgever niet helemaal zeker is over de keuze voor nieuwbouw of bestaande bouw nemen we altijd een lijstje door met de belangrijkste punten. Bij het kopen van een huis kan het namelijk zijn dat een nieuwbouwwoning niet direct op het vizier staat maar dat sommige voordelen wel doorslaggevend kunnen zijn om er toch voor te kiezen. Dat kan soms heel verrassend zijn. Andersom geldt dat ook voor de nadelen. Want die zijn er ook.”

Voordelen koop nieuwbouwwoning

 • In de meeste gevallen staat de koopsom zo goed als vast. In sommige gevallen wordt van de koopsom af geweken, naar boven of beneden toe. Overbieden kan niet. Dus geen spanning of iemand over de vraagprijs heen gaat.
 • Je bent de eerste bewoner. Een frisse start in je eigen huis. Keuken, badkamer en indeling, alles kan je zelf bepalen. Het wordt echt jouw eigen stek.
 • Duurzaam wonen. Omdat in nieuwbouw de nieuwste toepassingen worden gebruikt, ben je zeker van maximale isolatie, een goed energielabel en minimale stookkosten.
 • Weinig onderhoud. Het huis is gloednieuw en behoeft de komende jaren geen onderhoud. Voorlopig is nog niets aan vervanging toe.
 • Vrij op naam. Omdat het een nieuwbouwhuis is betaal je geen kosten koper, makelaarskosten of overdrachtsbelasting. Dat kan behoorlijk schelen.
 • Goede rente. Bij een nieuwbouw hypotheek krijg je een betere rente dan bij het afsluiten van een hypotheek op een bestaande woning.

Nadelen koop nieuwbouwwoning

 • Kopen van een tekening. Je weet niet precies van te voren hoe je woning eruit gaat zien, je koopt immers van een tekening. Bezichtigingen vooraf zijn niet mogelijk.
 • De opleverdatum is niet precies bekend. Dit kan spanningen opleveren als je je eigen huis al hebt verkocht of als je je huur al hebt opgezegd. Je hebt een hoop geduld nodig tijdens de bouw.
 • Keuze voor meerwerk. Indien je andere dan standaardkeuzes kiest, kan hier een flink prijskaartje aan hangen. Denk bijvoorbeeld aan een andere keuken of badkamer. Verder kan dit leiden tot keuzestress vanwege alle beslissingen die je moet nemen.
 • Schaarste. Nieuwbouwwoningen zijn lastig te vinden, zeker in de populaire steden. De vraag is vele malen groter dan het aanbod, in de meeste gevallen wordt er geloot om de beschikbare woningen.
 • Kosten tijdens bouw. Tijdens de bouw zijn er al kosten verschuldigd, ook al woon je er nog niet. Zo heb je al kosten voor je hypotheek waardoor je mogelijk dubbele lasten hebt.


Al met al komt er nogal wat bij kijken om tot een juiste beslissing te komen. Samen met uw aankoopmakelaar brengt u de overweging duidelijk in beeld en komt u tot de keuze die het beste bij u past.

Lees ook:

Nieuwbouwwoning kopen in Leiden
Huis kopen met de Makelaars van Leiden
Sneak Preview huis zoeken
Alle blogs van de Makelaars van Leiden
 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een nieuwbouwwoning in Leiden? Maak een afspraak met onze makelaar José Faber. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze aankoopservice. Bel of WhatsApp 06-51051825 of e-mail naar josefaber@remax.nl
 

Naar boven