In 5 stappen naar zorgeloze verhuur

Door op 28 Augustus 2020

Kies voor de zekerheid van een verhuurmakelaar

Iedere huiseigenaar kan een paar mooie foto’s schieten, een leuk tekstje maken en een aantal geïnteresseerden rondleiden in je woning om een huurder te vinden. Maar hoe zorg je ervoor dat de verhuur van je mooie woning niet in een nachtmerrie eindigt met een onbetrouwbare huurder, die de woning niet goed onderhoudt, de huur niet betaalt of erger nog een wietplantage exploiteert. Kies dan voor de zekerheid van een verhuurmakelaar. Onze verhuurmakelaar Nik Romsom legt uit hoe hij in 5 stappen vvan uw verhuurplan een succesverhaal maakt.

1 - Een goede en correcte presentatie

Nik: "Een huis verhuren in Leiden en omstreken begint uiteraard met een mooie presentatie, eventueel versterkt met een mooie fotopresentatie van een professionele fotograaf. Om gezeur achteraf te voorkomen is het belangrijk om al in de presentatie belangrijke wensen of eisen door te laten schemeren. Zoals de hoogte van de borgsom, huisdieren ja of nee en andere huurcondities. Daarnaast is het heel belangrijk om de kenmerken van de woning juist te formuleren, zodat de huurder niet voor verrassingen komt te staan. Ook de presentatie van de woning is van evident belang, want een nette, goed verzorgde huurwoning trekt ook nette huurders aan."

2 - Selectie en screening

"Voordat de bezichtigingen plaatsvinden doet de verhuurmakelaar een pre-screening, waarbij er wordt gekeken of het profiel van de geïnteresseerde past bij de woning en de huurcondities. Op deze manier komen alleen de juiste kandidaten naar een bezichtiging. Als een van deze kandidaten vervolgens de woning wil huren gaat de verhuurmakelaar van start met zijn screeningsprotocol. De verhuurmakelaar neemt de volgende stappen om er zeker van te zijn dat het een goede kandidaat huurder is:

  1. Werkcontract/werkgeversverklaring en recente salarisstroken, om in te schatten dat de maandelijkse huurbetaling probleemloos voldaan kan worden.
  2. Recent bankafschrift waarop het salaris binnenkomt. En/of contact met de werkgever voor verificatie.
  3. Middels een ID-check wordt het paspoort of Identiteitskaart gecontroleerd op echtheid en of het niet als gestolen is opgegeven.
  4. Een verhuurdersverklaring en/of een hypotheekverklaring wordt opgevraagd, om er zeker van te zijn dat er geen betalingsachterstand is of is geweest.
  5. Er wordt een credit check uitgevoerd, dit omvat informatie over het online betalingsverleden en een BKR check.

Uiteraard wordt de kandidaat ook nog even gegoogeld om een completer beeld te verkrijgen. Daarnaast kan de verhuurmakelaar een kennismakingsgesprek met de verhuurder en de kandidaat huurder inplannen om de huurder eerst beter te leren kennen."

3 - Het huurcontract

"Nadat de huurder volledig is gescreend en alle lichten op groen staan maakt de verhuurmakelaar een huurcontract op. Hiervoor worden de meest recente (ROZ) modellen gebruikt die getoetst zijn op de meest recente huurwetgeving. Zo weet je zeker dat een huurder de gemaakte afspraken nakomt, want anders gelden er direct opeisbare boetes. Ook kun je met een modelhuurcontract kiezen voor een bestendige, langdurige huurrelatie of juist een tijdelijke huurrelatie zonder huurbescherming. In het huurcontract wordt bovendien een indexeringsclausule toegevoegd, zodat de huurprijs mee kan groeien met de marktconforme huurprijzen."

4 - De sleuteloverdracht

"Na ondertekening van de huurovereenkomst en het innen van de eerste maand huur en de borgsom, verzorgt de verhuurmakelaar een uitgebreide inspectie ten tijde van de sleuteloverdracht. Van de gehele woning wordt een omvangrijke fotopresentatie gemaakt van de algehele staat van de woning en eventuele beschadigingen. De makelaar fotografeert de wanden, plafonds, vloeren, het sanitair en alle keukenapparatuur. Dit wordt samen met de meterstanden verwerkt in een rapport en bewaard in het dossier. Zodat de betrokken partijen ook na een aantal jaar kunnen zien in welke staat de woning verkeerde. Bij vertrek van de huurder plant de verhuurmakelaar een voorinspectie in, geeft de huurder een lijst met aandachtspunten en zorgt ervoor dat de woning in goede staat verkeert bij de eindinspectie. Zaken die bij de eindinspectie nog steeds niet in orde zijn kunnen worden verrekend met de borgsom. Maar ook hier geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen!"

5 - Beheer

Ook na de sleuteloverdracht kan de verhuurmakelaar verder ontzorgen door het contact met de huurder te voeren, het innen van de huurpenningen, het indexeren van de huurprijs en het verzorgen van noodzakelijk onderhoud. De verhuurmakelaar heeft ook contact met lokale partijen om te besparen op onderhoudskosten. Laat u adviseren voor een zorgeloze verhuurervaring."

Kortom, de uitgebreide dienstverlening van de verhuurmakelaar zorgt niet alleen voor een kwalitatieve huurder, het draagt ook bij aan de instandhouding van de kwaliteit van uw woning. Bovendien zorgt u ervoor dat de fiscus niet bij u aanklopt. Want met de hulp van een verhuurmakelaar worden de huurpenningen in box 3 belast. Dus voorkom slapeloze nachten, en kies voor de zekerheid van een verhuurmakelaar.

Lees ook:
Een huis kopen om te verhuren
3 nieuwe huurcontracten voor veilige verhuur
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u uw huis verhuren in Leiden en omstreken of wilt u meer weten over het beheer van uw beleggingspand? Maak een afspraak met onze verhuurmakelaar Nik Romsom. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze uitgebreide verhuurservice. Bel 071-5162376 of mail nikromsom@remax.nl

Naar boven