Monumentaal pand kopen?

Door op 14 september 2020

Lees eerst deze 7 tips van onze expert

Leiden telt ruim 2.800 monumenten. Van hofjes tot molens en van kerken tot stadspoorten. Ze zijn heel populair door hun unieke sfeer en historische karakter. Een genot om in te wonen, met de nodige aandachtspunten. Onze makelaar Ivo van der Leek is al sinds 2007 een van onze experts op het gebied van monumentale panden. Hij wijst u graag op typische zaken die komen kijken bij de koop van een monumentaal pand in Leiden en omstreken.

Stukje geschiedenis

Ivo: “Het bewonen van een monument is fantastisch en geeft een bijzondere sfeer. De authenticiteit is vaak van het pand af te lezen. Je koopt dan ook echt een stukje geschiedenis.” Hier geeft hij 7 van de belangrijkste punten waar u op moet letten bij het kopen van een huis met monumentale status.

1 - Ouderdom

“Bij monumentale panden kunnen ouderdomskwalen – logisch – een rol spelen. Dat zie je terug in zaken als slechte vloeren, beperkte ventilatie, optrekkend vocht, scheefstand, slechte elektra, aanwezigheid van asbest, rotte kozijnen, loden leidingen, oude elektra, eventueel stoffen bedrading en stalen pijpen. Daar letten we op bij het beoordelen van de woning. Deze gebreken kunnen aanwezig zijn, maar dat hoeft uiteraard niet. Dit kan met de bouwkwaliteit te maken hebben toen het pand gebouwd werd, maar het object kan ook recentelijk opgeknapt zijn. In steden als Amsterdam en Rotterdam speelt ook nog bodemverzakking met blootliggende houten fundering mee. Gelukkig hebben we daar in Leiden geen last van.”

2 - Isolatie

“Voor het verduurzamen van een monumentaal pand loop je tegen restricties. Zo kan je niet zomaar dubbel glas nemen of het dak aan de buitenkant isoleren waardoor het iets omhoog komt. Ook komt het voor dat zonnepanelen op het dak niet zijn toegestaan. Deze zijn soms wel mogelijk als ze bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.”

3 - Indeling oud of modern?

“Monumentale panden hebben vaak een en suite indeling waarbij de voorkamer en achterkamer worden gescheiden door schuifdeuren. Deze zorgt voor veel sfeer en brengt geschiedenis in je woonkamer. Maar het grote nadeel is dat ze een huis donker maken en de indeling van het huis vastzetten. Daarbij nemen ze veel ruimte in beslag. Dat kan onhandig zijn als je de ruimte een wat modernere look wilt geven. Sowieso is modernisering in monumentale panden een uitdaging. Zo kan het aanbrengen van een betonnen vloer bijvoorbeeld een te grote belasting zijn voor de constructie.”

4 - Vergunningen

“Als je iets wilt veranderen aan een monumentaal pand heb je in het algemeen een vergunning nodig. Wat je ook doet, doe het in goed overleg met de gemeente en erfgoed instanties. Er mag veel maar het moet wel goedgekeurd worden. Doe je dat niet dan loop je het risico om de wijziging te herstellen. De originele onderdelen moet je dan terugplaatsen. Je hebt niet overal een vergunning voor nodig. Een badkamer of een keuken moderniseren bijvoorbeeld is geen probleem”

5 - Beschermd stadsgezicht

“Veel Leidse wijken hebben beschermd stadsgezicht. Daar zijn meer eisen voor dan in gewone wijken. Niks is onmogelijk maar uiteraard wel eens stuk moeilijker om aan te passen. Je hebt eerder een vergunning nodig dan in gebieden die niet zijn aangemerkt als beschermd stadsgezicht. De buitenkant van de huizen bijvoorbeeld is vaak beschermd waardoor het aangezicht niet veranderd kan worden.”

6 – Rare indelingen

“Monumentale huizen hebben van oorsprong geen wc en badkamer. Die had je in die tijd nog niet. Daardoor krijg je vaak rare indelingen waarbij de wc en badkamer later ‘ergens’ zijn neergezet. Soms in de woonkamer, soms in de keuken. Daarnaast hebben panden in de centrum smalle straatjes, meestal de woonkamer op de eerste verdieping zodat er meer lichtinval is in de woonkamer.”

7 – Subsidies

“Je hebt overigens voor rijksmonumenten ook bepaalde subsidies voor onder andere het onderhoud. Voorbeeld: als het pand toe is aan een schilderbeurt, kun je er voor kiezen onderzoek te laten doen naar de historische kleuren van de (voor)gevel. Voor dit onderzoek én het schilderwerk in de geadviseerde kleuren kun je subsidie aanvragen tot een bedrag van € 2.000,-“. Meer over deze subsidiemogelijkheden leest u op de website van Erfgoed Leiden."

Het kopen van een monumentale woning in Leiden en omstreken biedt vele voordelen. U komt te wonen in een pand vol sfeer, karakter en geschiedenis. En door de populariteit is de waardevastheid vrijwel gegarandeerd. Toch zijn er bepaalde aandachtspunten ter overweging. Onze monumenten experts helpen u daar graag bij. Tijdens de bezichtiging tonen zij u alle punten om rekening mee te houden bij de aankoop.

Lees ook:
Huis kopen of verkopen, wat zegt de woningmarkt?
Een huis kopen om te verhuren
Uw huis kopen in 7 stappen
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Bent u geïnteresseerd in het kopen van een rijksmonument in Leiden? Neem contact op met onze makelaar Ivo van der Leek. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de voor- en nadelen van een monumentale woning. Bel of WhatsApp 0648791595 of e-mail naar ivovanderleek@remax.nl

Naar boven