WOZ-waarde 2021

Door op 8 Februari 2021

Maak bezwaar en verlaag uw OZB-aanslag

Binnenkort krijgt u bericht van de gemeente met de WOZ-waarde 2021 van uw woning. Wel eens afgevraagd hoe ze daarop komen? Onze broker/owner Vincent de Vos legt uit hoe de WOZ-waarde tot stand komt en hoe u er zelfs op kunt besparen.

WOZ-waarde stijgt met huizenprijzen

De afgelopen jaren zijn de woningen in Leiden behoorlijk gestegen in waarde. Als u een huis bezit en niet van plan bent te verhuizen heeft u daar niet zoveel aan. Sterker nog, het gaat u zelfs geld kosten. Want de Waarde Onroerende Zaken (WOZ) stijgt net zo hard mee. En voor deze overwaarde betaalt u weer meer Onroerende Zaakbelasting (OZB). Vincent: “Het is natuurlijk mooi om te horen dat je huis in waarde is toegenomen. Maar als je daardoor meer belasting moet betalen is het een ander verhaal.”

Schatting van de waarde

“De meeste huiseigenaren gaan ervan uit dat de waarde die de gemeente opgeeft de juiste is. Maar het is een schatting op basis van vrij algemene bepalingen. Zo kan het aantal vierkante meters woonoppervlak verschillen met de werkelijk bewoonbare ruimte. Als u deze gegevens controleert en ontdekt dat ze een te rooskleurig beeld geven kunt u bezwaar maken en de waarde aanvechten bij de gemeente. Dat is geen ingewikkelde procedure en wordt vaak gedaan. Eén tot twee procent van de ontvangers doet het en ongeveer de helft van de bezwaren wordt gehonoreerd.”

Hoe komt de WOZ tot stand?

De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw bepaald aan de hand van de taxatie op 1 januari van het jaar ervoor. Voor dit jaar kijkt de gemeente dus naar de waarde van uw huis op 1 januari 2020. Dit is voor een groot deel een geautomatiseerd proces waarbij taxateurs van de gemeente met modellen werken. Kenmerken van huizen en marktgegevens spelen daarbij een rol. Zoals type woning, oppervlakte, ligging en prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Met zaken als erfpacht wordt geen rekening gehouden. Uiteindelijk is de WOZ-waarde 2021 het geschatte bedrag dat een woning zou opbrengen wanneer die op de waardepeildatum in 2020 zou zijn verkocht. De WOZ-waarden zijn openbaar. U kunt dus de WOZ-waarde van uw woning vergelijken met die van andere woningen in de buurt.

Klopt het niet? Maak bezwaar!

Vincent: “De huiskenmerken die de gemeente hanteert in de taxatie kunnen afwijken van de werkelijke kenmerken. De gemeente stuurt het taxatieverslag vaak mee als bijlage bij de WOZ-beschikking. Wij raden aan om deze goed te controleren. U kunt met het verslag in de hand door het huis lopen of vergelijken met de bouwtekeningen en de gegevens van het Kadaster. Kloppen ze niet? Maak dan binnen zes weken na ontvangst van het taxatieverslag bezwaar. Dat kan via WOZ-waarde bezwaar maken op de website van Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland waarmee de Leidse gemeente samenwerkt.”

WOZ-waarde 2021 en vraagprijs 

Als de WOZ-waarde 2021 lager blijkt te zijn dan de gemeente had voorgeschoteld dan wordt de OZB-aanslag ook verlaagd. Daar is het allemaal om te doen. Heeft dat effect op de vraagprijs van de woning? Vincent: “Nee, de WOZ-waarde staat los van de vraagprijs van de woning. Wanneer je je huis wilt verkopen dan voeren we eerst een gratis waardebepaling uit. Daarmee stellen we de vraagprijs van de woning op dat moment vast. Die is stukken nauwkeuriger dan de WOZ-waarde van de gemeente want er zit minimaal een jaar tussen. In de tussentijd kan de prijs flink zijn gestegen. In Leiden zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar al met zo’n 10% gestegen. Dat scheelt nogal. Onze waardebepaling geeft ook een realistischer beeld van de kansen op de woningmarkt omdat we meer factoren meenemen dan de taxateurs van de gemeente. Vaak komen we dan uit op een hogere vraagprijs dan de WOZ-waarde. Laat dat dus geen belemmering zijn om bezwaar te maken.”


Lees ook:
Gratis waardebepaling. Deskundig advies voor de juiste vraagprijs
10 vragen over een huis kopen of verkopen tijdens de lockdown
Uw huis verduurzamen? Dit levert het op
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven