Verduurzamen van historische woningen in Leiden: een haalbare kaart

Door op 13 Maart 2024

Historische woningen zijn prachtig, maar voor verduurzaming kennen ze de nodige beperkingen. Toch is er hoop. Onze broker/owner Vincent de Vos neemt u mee in de mogelijkheden om zelfs een A-label voor energie-efficiëntie te behalen met uw monumentale pand in Leiden.

Vincent: “In onze vorige blog raakten we het al even aan: verduurzamen van historische woningen. De pittoreske binnenstad van Leiden kent er nogal wat en dankt er z’n karakteristieke sfeer aan. Ze vertellen het verhaal van onze stad en vertegenwoordigen ons cultureel erfgoed. Zijn we trots op. Maar tegenover deze pracht staat het nadeel dat de woningen stammen uit een tijd waarin duurzaam bouwen niet bepaald een ‘issue’ was. De tocht trekt door de kieren en de warmte vliegt uit de daken. Met de huidige energieprijzen is dat een probleem. En met de regels voor aanpassingen van monumenten kan het alsnog verduurzamen van monumentale panden een uitdaging zijn. De gemeente Leiden streeft ernaar bij karakteristieke panden het historische gevelbeeld te behouden, wat betekent dat de uitstraling van het pand niet wijzigt.”

Eerst een analyse

“Het isoleren van een historisch pand is een zaak voor specialisten. Wij raden altijd aan om een bouwfysische analyse te laten uitvoeren om problemen zoals vochtophoping te voorkomen. Bij monumententale panden is een bouwhistorisch onderzoek noodzakelijk. Dit onderzoek helpt bij het bepalen van de noodzakelijke maatregelen en het eventueel toevoegen van extra ventilatie. Eenmaal onderzocht, kunt u gebruikmaken van ademende isolatiematerialen, zoals houtvezelplaten of andere bio-based materialen voor de isolatie van dak, vloer en wanden. Deze materialen verstoren de vochtbalans van het pand niet, wat essentieel is voor het behoud van historische constructies.”

Dubbelglas in historisch raamhout

“De gemeente Leiden heeft richtlijnen opgesteld voor het plaatsen van isolatieglas of dubbelglas in historische panden, waarbij altijd een vergunning nodig is. Dit is vanwege de vaak beperkte dikte van het raamhout in historische ramen, waardoor dubbel glas niet zonder meer past. Het behoud van historisch materiaal en het minimale effect op het historische gevelbeeld zijn hierbij leidend. Voor karakteristieke panden zijn er naast richtlijnen voor dubbel glas ook voorschriften voor het aanpassen van raamhout voor isolatieglas en het isoleren van dakkapellen en platte daken.”

Monumentenglas of voorzetramen?

“Ook door gebruik te maken van vacuümglas of speciaal ontwikkeld monumentenglas kunt u de isolatiewaarde van bestaande vensters aanzienlijk verbeteren zonder het uiterlijk aan te tasten. Een alternatief voor isolerende beglazing is het gebruik van binnenvoorzetramen, die niet alleen een hoge isolatiewaarde bieden maar ook bijdragen aan een betere geluidswering.”

Spouwmuren en warmtepomp

“Voor panden gebouwd na de jaren '20 met een spouwmuur, is spouwmuurisolatie een optie. Dan moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan en er moet altijd een vergunning voor worden aangevraagd. Verder zijn warmtepompen een onderdeel van het verduurzamen, waarbij voor de plaatsing van een buitenunit richtlijnen zijn opgesteld en een vergunning vereist is. Een lucht-water warmtepomp, in combinatie met laagtemperatuurverwarmingssystemen is mogelijk en kan het pand efficiënt verwarmen zonder ingrijpende aanpassingen aan de structuur.”

Verruiming zonnepanelen

“Het plaatsen van zonnepanelen op daken van historische panden is een uitdaging, maar tegenwoordig zijn er dunne, flexibele zonnepanelen beschikbaar die minder opvallen of zelfs geïntegreerd kunnen worden in bestaande structuren. De welstandsnota van de gemeente Leiden heeft vorig jaar een verruiming vastgelegd van de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen in de twee beschermde stadsgezichten. Daarbij wordt onderscheidt gemaakt in drie dakvlaktypes.”

Bekijk de Zonnepanelenkaart van de gemeente Leiden om te achterhalen of het dak van uw historische woning in aanmerking komt voor zonnepanelen.

A-label beslist mogelijk

“Door een combinatie van ademende isolatiematerialen, efficiënte verwarmingssystemen zoals lucht-water warmtepompen, en het gebruik van minder opvallende zonnepanelen en speciaal ontwikkeld monumentenglas, is het verbeteren van de energie-efficiëntie van een rijksmonument haalbaar. U kunt er zelfs een A-label mee halen. Dit vereist wel de nodige investering en een zorgvuldige voorbereiding, maar het resultaat is een pand dat bijdraagt aan het milieu, lagere gebruikskosten heeft, en meer comfort biedt voor de bewoners. Daarnaast - ook niet onbelangrijk - kan de waarde van uw historische woning flink stijgen door verduurzaming. Al met al goede redenen om groene stappen te nemen.”

Wilt u weten hoeveel uw historische woning in waarde stijgt met verduurzaming? Maak een afspraak voor een Gratis Waardebepaling. Een van onze makelaars komt dan bij uw langs en legt binnen een half uur de waarde van uw woning vast aan de hand van prijsbepalende factoren waaronder verduurzaming.

Lees ook:
8 nieuwe tips voor groener wonen in Leiden
Eerst een huis kopen of toch eerst uw huis verkopen?
Hypotheek verlagen met een nieuwe taxatie
Ontdek de waarde van uw woning
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of e-mail naar:
071-516 23 75
vincentdevos@remax.nl

Naar boven