Woning verduurzamen loont

Door op 6 Juli 2021

Definitief energielabel zorgt voor waardeverhoging

Behalve een beter milieu leveren duurzame aanpassingen aan een woning ook aanzienlijke besparingen op. Een ander groot voordeel van verduurzamen is de waardeverhoging van uw huis. En dat kan aardig oplopen. Onze makelaar Robrecht de Munck vertelt over de invloed van verduurzaming op de waarde van een woning.

Definitief energielabel verplicht

Vanaf 1 januari 2015 is het verplicht om bij de verkoop van een woning een definitief energielabel aan te leveren. Onafhankelijk technologiebedrijf Calcasa heeft aan de hand van energielabels onderzocht hoe de woningmarkt in Nederland groener wordt door naar de energielabels te kijken. Wat zijn hierbij de belangrijkste bevindingen?

60% definitief energielabel

Robrecht: “Op dit moment heeft ongeveer 4,6 miljoen van de in totaal 7,7 miljoen woningen in Nederland een definitief energielabel. Ongeveer 60% van de Nederlandse woningen beschikt dus over een definitief energielabel. Bij 4 op de 10 huizen is het definitieve energielabel nog onbekend. Wel neemt het aantal woningen met een definitief label sterk toe.”

Nederland wordt groener

“Van de woningen met een definitief energielabel hebben op dit moment 1,3 miljoen van de 4,6 miljoen een definitief label A. Daarnaast neemt ook het aantal woningen met een definitief label B toe en nemen D- en E- labels juist af. In Nederland ligt het gemiddelde energielabel nu tussen B en C, waar dit 10 jaar geleden nog een D-label was. Het gaat de goede kant op, Nederland wordt steeds groener.”

Hogere verkoopprijs

“Uit onderzoek van Calcasa, uitgevoerd in het tweede kwartaal van 2018, is gebleken dat vergelijkbare woningen met een hoger energielabel gemiddeld een hogere verkoopprijs van 2% hadden. Calcasa stelt dat dit verschil inmiddels is toegenomen tot bijna 4%. Bij een gemiddelde woningwaarde van € 395.000,- voor een eengezinswoning kan de waarde bij verkoop toenemen met € 15.800,- wanneer het energielabel verbetert. Investeren in een beter energielabel kan dus zeker lonen voor de verkoop van uw woning.”


Waardestijging ‘opknapper’

“Andersom geldt ook. Als een huis een laag energielabel heeft dan kan er minder voor gevraagd worden. Daarom kan het gunstig zijn om een ‘opknapper’ van een woning te kopen en de verduurzaming mee te nemen in de verbouwing. Banken bieden daarvoor diverse gunstige financieringsmogelijkheden, de overheid heeft allerlei subsidies en u kunt ook meer lenen als u het bedrag besteedt aan verduurzaming. Het financiële voordeel ziet u direct terug in de lagere maandlasten en de waardestijging van de woning.”

Het verduurzamen van uw woning kent alleen maar voordelen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor verbetering van uw energielabel? Maak dan een afspraak voor een Gratis Waardebepaling. Onze makelaar Robrecht de Munck komt graag bij u langs om de actuele vraagprijs van uw woning vast te stellen en advies te geven over hoe u een beter energielabel kunt krijgen. Daarnaast kan hij u ook helpen bij het aanvragen van een energielabel.

Lees ook: 
Uw huis verduurzamen? Dit levert het op
Dit kunt u doen om uw maandlasten te verlagen
Met welke kosten moet ik rekening houden als ik voor het eerst een woning koop?
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak 

Wilt u meer weten over het kopen van een huis of verkopen van uw huis in Leiden en omgeving? Maak een afspraak met onze makelaar Robrecht de Munck. In een oriëntend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of WhatsApp 06-24126040 of e-mail naar robrechtdemunck@remax.nl

Naar boven