3 kooptips voor 2021

Door op 25 September 2020

Waar u nu al fors op kunt besparen

In 2021 staat de woningmarkt enkele stimulerende maatregelen te wachten die vooral voor starters gunstig uitpakken. Zo wordt de NHG grens verhoogd. De overdrachtsbelasting wordt naar alle waarschijnlijkheid afgeschaft voor kopers onder de 35 jaar. En we gaan over op het definitieve energielabel. Onze broker-owner Vincent de Vos legt uit hoe u daar nu al gebruik van kunt maken én fors kunt besparen.

NHG omhoog

Goed nieuws voor starters. Volgend jaar wordt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogt van 310.000,- naar 325.000,-. Daarmee wil de overheid starters tegemoetkomen en de woningmarkt stabiliseren. Het grote voordeel van NHG is dat je een korting tot 0,6% per jaar op je hypotheek kunt krijgen. Daarnaast wordt een onverhoopte restschuld betaald door het Waarborgfonds bij gedwongen verkoop buiten je schuld om. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding of werkloosheid. Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert wordt de grens zelfs verhoogt tot 344.500,-.

Tip 1 – Maak nu al gebruik van nieuwe NHG

Vincent: “De verhoging van de NHG is een goede ontwikkeling maar loopt niet helemaal in pas met de huidige waardeontwikkeling van woningen. We zagen het afgelopen jaar een stijging van 8,2%. Dus als je nu een huis van 325.000,- op het oog hebt is de kans groot dat die volgend jaar duurder is zodat je geen gebruik van de NHG van maken. Toch is daar een mouw op aan te passen. Je kunt de woning nu al kopen en pas volgend jaar de overdracht laten plaatsvinden. Dan moet je weliswaar even geduld hebben maar weet je zeker dat je de voordelen van de NHG niet misloopt.”

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Een andere gunstige ontwikkeling voor kopers is de beoogde vrijstelling van overdrachtsbelasting. Deze wet wordt naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar ingevoerd. Normaal moeten kopers 2% overdrachtsbelasting betalen over de koopsom van een woning. Vanaf volgend jaar worden kopers tussen de 18 en 35 jaar daarvan vrijgesteld. Dat kan nogal schelen. Op een koopsom van 300.000,- bespaar je zo 6.000,-. Goed om in de gaten te houden: als één van de kopers ouder is dan 35 jaar dan betaalt deze wel 2% over diens eigendom van de woning.

Tip 2 - Koop nu en voorkom prijsstijging

Vincent: “Ook hierbij geldt dat de toekomstige waardeontwikkeling van de Leidse huizen het voordeel van afschaffing teniet kan doen. Uitgaande van hetzelfde huis van 325.000,- die je op het oog had en een waardestijging van 8,2%, kom je volgend jaar op een koopsom van 351.650,- en daarmee boven de NHG grens. Dan nu toch maar die 2% betalen? Hoeft niet. Ook in dit geval kun je het huis dit jaar nog kopen en de overdracht plaats laten vinden wanneer de wet definitief is aangenomen. Dan maak je alsnog gebruik van de vrijstelling en voorkom je een hogere prijs voor de woning.”

Van voorlopig naar definitief energielabel

In 2015 hebben alle huishoudens in Nederland een voorlopig energielabel toegekend gekregen. Deze werd bepaald op bijvoorbeeld het bouwjaar, het soort woning en het aantal vierkante meters woonoppervlakte. Eigenlijk is het dus gebaseerd op aannamen en zegt het niets over de daadwerkelijke situatie van uw woning. Als u al heeft verduurzaamd dan zal de energieklasse inmiddels beter zijn dan het voorlopige label aangeeft. Maar zoals de term al aangeeft is dit een voorlopige maatregel. Per 1 januari 2021 gaan we over op een definitief energielabel waarmee de duurzaamheid van uw woning duidelijker wordt aangetoond. Deze is 10 jaar geldig en moet u kunnen overhandigen bij de verkoop van uw woning.

Tip 3 - Vraag vóór 2021 uw definitieve energielabel aan

Vincent: “De kosten voor het aanvragen van het definitieve energielabel worden vanaf 1 januari 2021 aanzienlijk hoger. Als je inmiddels al veel duurzame maatregelen hebt getroffen dan kan het zinvol zijn om voor het einde van het jaar het definitieve energielabel aan te vragen. Daarmee bespaar je ongeveer 200,- op de aanvraagkosten.”

Lees ook:
7 tips bij het kopen van een monumentaal pand
Denk ook aan nieuwbouw bij het kopen van een huis
Koop een huis in 7 stappen met onze aankoopmakelaar
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een woning? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven