Het Plantsoen

Het Plantsoen

Monumentaal wonen aan een stijlvol stadspark

Het Plantsoen is een van de voornaamste locaties in Leiden. Prachtige monumentale panden liggen aan een 19e eeuws stadspark in Engelse landschapsstijl. Door de stijlvolle omgeving en de hoogwaardige bouw zijn de huizen zeer populair in het hoge segment. Ze worden dan ook snel tegen maximale prijzen verkocht. 

Statige herenhuizen

Het stadspark in Engelse landschapsstijl werd tussen 1835 en 1842 aangelegd. Aan het einde van de 19e eeuw werden statige herenhuizen met een tuin aan de plantsoen zijde gebouwd. Voor de tuinen en een slingerende ontsluitingsweg moest een gedeelte van het park wijken. Met het dempen van het Levendaal in 1935 en de aanleg van de Plantagelaan naar de Hoge Rijndijk werd het Plantsoen van de Plantage afgesneden. Lees meer…

Ruim en groen

De meeste huizen aan het Plantsoen stammen uit de 19e eeuw. In deze tijd werden de huizen versierd met prachtige, op Jugendstil geïnspireerde ornamenten en eiken visgraat vloeren met band bies. Wonen aan Het Plantsoen is ongekend bijzonder. Je woont dichtbij het stadscentrum, met uitzicht over het park en bestemmingsverkeer. De herenhuizen hebben een gemiddeld vloeroppervlak van zo’n 250 a 300 vierkante meter per woning. Het park ligt als een eindeloze, groene voortuin in de vorm van een park. Het plantsoen is één van de weinige plaatsen in Leiden waar je huizen vindt met een souterrain. Deze etage ligt gedeeltelijk onder het maaiveld, meestal met kleine ramen en weinig toetreding van daglicht en lage plafonds. Vroeger was daar meestal de keuken met kleine verblijfsruimten voor het personeel.

Kindvriendelijke buurt

Door het stadspark en de autoluwe omgeving is het Plantsoen een kindvriendelijke buurt. In de directe omgeving zijn hoog aangeschreven scholen zoals Lorentzschool, St. Josephschool, Stedelijk Gymnasium en Bonaventura College. Voor sport liggen Hockeyclub Roomburg, Tennisclub Roomburg en korfbalvereniging Sporting Trigon dichtbij. Achter het Plantsoen ligt het Levendaal met diverse buurtwinkels en een supermarkt. Via de Lammenschansweg en de Hoge Rijndijk zijn de snelwegen naar grote steden goed te bereiken.

Maak een afspraak

Wilt u uw huis verkopen of een huis kopen in het Plantsoen? Maak dan een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven