Makelaar Vraaglijn

Heeft u een vraag? Onze makelaars staan voor u klaar

Onze makelaars delen graag hun kennis van de Leidse woningmarkt met u en wat er allemaal komt kijken bij het kopen of verkopen van uw huis in Leiden. Lees alvast de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Bel dan onze Makelaar Vraaglijn +31 71 516 23 70. Een van onze makelaars staat u graag belangeloos te woord voor een helder antwoord.

Veelgestelde vragen

De woning is verkocht onder voorbehoud, waarom staat dit nog niet op het internet?

Verkoper(s) en koper(s) dienen eerst de koopovereenkomst te tekenen, waarna zij nog 3 dagen bedenktijd hebben. Is deze bedenktijd verstreken? Dan is de woning officieel verkocht onder voorbehoud van financiering, waarna dit wordt doorgevoerd op internet.

Is het zinvol om contact op te nemen als een woning is verkocht onder voorbehoud?

Ja. Het is altijd verstandig om alsnog contact op te nemen en uw gegevens achter te laten. Het kan namelijk zijn dat de verkoop vanwege bepaalde redenen niet door kan gaan. Bovendien kunnen wij u dan op de hoogte houden indien wij een soortgelijke woning in de verkoop hebben.

Wanneer ben ik in onderhandeling bij het kopen van een huis?

U bent in onderhandeling als de verkoper een tegenvoorstel heeft gedaan op uw voorstel. Daarnaast moet de verkoper duidelijk melden dat de onderhandeling plaatsvindt. Op het moment dat u een voorstel heeft uitgebracht op een woning, bent u nog niet in onderhandeling.

Mogen bezichtigingen doorgaan als er al over een bod onderhandeld wordt?

Ja. Onderhandelingen leiden namelijk niet altijd tot een verkoop. Ook is het van belang voor de verkoper om te weten of er meer belangstelling is. Daarnaast is het toegestaan om als verkoper met meerdere geïnteresseerden op hetzelfde moment te onderhandelen. Wel is het zo dat alle partijen op de hoogte moeten zijn van deze onderhandelingen.

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

Indien u overweegt om uw woning te verkopen, kunt u een vrijblijvende, gratis waardebepaling aanvragen, zodat u een goed beeld krijgt van de actuele marktwaarde van uw woning. Echter is dit geen officieel document om bijvoorbeeld een hypotheek aan te vragen of een hypotheek over te sluiten, hiervoor heeft u een (gevalideerd) taxatierapport nodig. Een gecertificeerd taxateur komt dan bij u langs om de waarde van uw woning te bepalen en stelt een gevalideerd taxatierapport dat overhandigd kan worden aan de bank. Bekijk al onze waardebepalingen voor uw woning 

Wat is het verschil tussen een gevalideerd en niet-gevalideerd taxatierapport?

Een gevalideerd taxatierapport is een rapport dat wordt gecontroleerd en gevalideerd door een validatie-instituut. U heeft meestal een gevalideerd rapport nodig als u een hypotheek wilt afsluiten bij de bank.

Kan ik een optie krijgen op een woning?

Ja. Indien u als koper iets meer bedenktijd wilt en tegelijkertijd ook wilt verhinderen dat de verkoper de woning of het pand aan een andere koper verkoopt, kunt u ervoor kiezen om een optie te vragen op een woning. Bij een optie op een woning heeft u als kandidaat-koper het recht om de woning te kopen tegen voorwaarden die vooraf opgesteld zijn. Tegelijkertijd mag de verkoper het onroerend goed niet aan een ander verkopen.

Wat is een optie?

Het begrip "optie" kan op twee manieren worden gedefinieerd:

  1. Juridisch gezien betekent een optie dat een partij (de koper) de keuze krijgt om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met een andere partij (de verkoper) te sluiten. Beide partijen zijn dan eens met de voorwaarden van de koop, echter krijgt de koper (bijvoorbeeld) nog een week bedenktijd. Zo’n optie is gebruikelijk bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Bij de aankoop van een bestaande woning is dit niet het geval.
  2. Het begrip "optie" wordt bij de aankoop van bestaande woningen eigenlijk onjuist gebruikt. In dit geval heeft het begrip dan de betekenis van bepaalde afspraken die een verkopend makelaar maakt met een geïnteresseerde koper tijdens het onderhandelingsproces. Hierbij krijgt de koper bijvoorbeeld de toezegging dat hij een paar dagen bedenktijd krijgt voor het uitbrengen van zijn bod. Mocht dit zo zijn, dan zal de makelaar de andere geïnteresseerden hierover inlichten. De verkoper beslist in overleg met de makelaar of dergelijke opties worden gegeven.

Kan ik een bod uitbrengen voordat ik een woning heb bezichtigd?

Theoretisch gezien kunt u een bod uitbrengen voordat u een woning heeft bezichtigd, maar wij adviseren om de woning eerst te bekijken voordat u een bod uitbrengt. Het beeld en gevoel dat u heeft bij een woning is zeer bepalend voor het bod dat u uitbrengt. Lees meer over bieden op een huis.

Moet de verkoper de woning aan mij verkopen wanneer ik de vraagprijs bied?

Nee, de Hoge Raad heeft namelijk vastgesteld dat de vraagprijs over het algemeen gezien moet worden als een invitatie tot het uitbrengen van een bod. Uiteindelijk mag de verkoper zelf beslissen of hij uw bod wel of niet accepteert.

De woning die ik wil kopen "staat op erfpacht", wat houdt dat in?

Als u een woning koopt die op erfpacht staat, wordt u niet de eigenaar van de grond waar het huis op staat. Meestal is gemeente dan eigenaar van de grond. Daaraan betaalt u een jaarlijks erfpachtcanon, die net als de hypotheek aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. De erfpacht ligt voor een lange periode vast, vaak is er zelfs sprake van eeuwigdurende erfpacht. Soms doet de gemeente een voorstel om de erfpacht te kopen zodat ook de grond in uw eigendom komt. Dit kan interessant zijn omdat de waarde van de woning daarmee hoger wordt. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Bespreek de gevolgen voor uw situatie altijd met een expert, onze makelaars geven u graag vrijblijvend advies. Het kan ook zijn dan de erfpacht al is afgekocht. In dat geval betaalt u geen erfpachtcanon meer tijdens de “afgekochte” periode. Mogelijk nog wel administratiekosten.

Mag de verkoper tijdens onze onderhandelingen de vraagprijs van de woning verhogen?

Ja, en hij kan er zelfs voor kiezen om de vraagprijs te verlagen. Het is ook mogelijk om uw bod aan te passen wanneer de verkopende partij een tegenbod doet, uw eerdere bod vervalt namelijk dan.

Hoe zit het met de stand van de zon in de tuin?

  • Noord ligging: de meest donkere en schaduwrijke variant. Veel mensen denken dat een tuin op het noorden nooit zon heeft, echter is dit niet waar. U geniet (zeker met een wat diepere tuin) vooral aan het begin en einde van de dag van de zon. Bovendien is het tijdens warme zomerse dagen een pluspunt dat uw huis heerlijk koel is.
  • Oost ligging: een tuin op het oosten is vooral in de ochtend en middag zonnig. Indien u een diepe tuin heeft, profiteert u ’s zomers ook in de avond nog van de zon!
  • Zuid ligging: dit is de lichtste tuin, deze tuin is in principe altijd licht en helder. In het voor- en najaar is het mogelijk om nog lang te genieten van de laatste zonnestralen. In de zomer kan de temperatuur behoorlijk oplopen!
  • West ligging: een tuin op het westen is vooral in de middag en avond zonnig. Exact het tegenovergestelde van een tuin dat op het oosten ligt!

Mondelinge overeenkomst, wat nu?

De gegevens van de verkoper, de koper en de gemaakte afspraken worden vastgelegd in een koopovereenkomst. Deze wordt ter controle naar partijen opgestuurd, waarna deze na goedkeuring door alle partijen wordt ondertekend.

Wat houdt kosten koper in?

Als u een bestaande woning koopt worden de "kosten koper" meestal op u verhaald. De kosten koper bestaan uit overdrachtsbelasting, notariskosten, kadasterkosten, taxatiekosten, hypotheek bemiddelingskosten en aankoopmakelaar. De vergoeding voor de verkoopmakelaar wordt niet betaald door de koper.

Wanneer koop je een huis Vrij op Naam (v.o.n.)?

Wanneer een huis 'Vrij op Naam' wordt aangeboden, worden de kosten die komen kijken bij de overdracht van het huis door de verkoper betaald. Deze kosten bestaan uit de overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de notariskosten voor de akte van levering. De hypotheekakte betaalt een koper wel zelf. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning betaalt de koper geen overdrachtsbelasting, wel kadastrale kosten en notariskosten voor de hypotheekakte.

Wat is de NHG-grens?

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) wordt bedoeld dat u zekerheid heeft dat uw hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. NHG springt bij als u de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege een echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner. De actuele NHG-grens kunt u vinden op de website van NHG.

Hoe komt de koop tot stand?

Wanneer de koper en de verkoper het eens zijn over de belangrijkste punten (denk aan de prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken), dan legt de verkopende makelaar de afspraken vast in de koopovereenkomst. Pas als beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, komt de koop tot stand.
Zodra alles ondertekend is en de koper (en eventueel de notaris) een afschrift van de overeenkomst heeft ontvangen, treedt voor de particuliere koper de wettelijke bedenktijd in werking. Binnen deze tijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. Als de koper een "zakelijke" koper is, dan is een mondelinge overeenstemming al bindend.

Heeft u meer vragen over de Leidse woningmarkt, het kopen of verkopen van uw woning in Leiden? Bel onze Makelaar Vraaglijn +31 71 516 23 70. Een van onze makelaars staat u graag belangeloos te woord voor een helder antwoord.

Lees ook de blogs van onze makelaars voor actuele ontwikkelingen op de Leidse woningmarkt.

Maak een afspraak

Staat u op het punt om uw woning in Leiden te verkopen of een woning in Leiden te kopen? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven