3 x nieuwe huurcontracten voor veilige verhuur

Door Jan van den Broek op 16 augustus 2019

Je gaat op reis, werken in het buitenland of je hebt een manier gevonden om je geld goed te investeren. Voor alle situaties is er een passend huurcontract nodig om je woning of vastgoed veilig te verhuren. In 2016 is de regelgeving ingrijpend veranderd, hierdoor zijn er zowel voor particuliere woningeigenaren als beleggers mogelijkheden ontstaan. Onze verhuurmakelaar Jan van den Broek over de verschillende opties die voor jouw situatie passend zijn.

Je gaat op reis of werken in het buitenland

Als je voor werk of plezier een periode naar het buitenland gaat, kun je met een gerust hart je woning verhuren. Het is een fijn gevoel om een goede huurder in je woning te hebben die op het huis past en ook nog een mooi huurbedrag betaalt. Jan van den Broek: “Het is een minder fijn gevoel fijn gevoel als deze huurder huurbescherming krijgt, je wilt tenslotte na je uitstapje weer terugkeren naar je eigen huis. In dat geval is het verstandig om een tussenhuurcontract af te sluiten, met een diplomatenclausule en een ontruimingsbeding. Zo kun je voor een afgesproken periode verhuren en je verplicht de huurder om de woning na afloop van de periode of de eventueel verlengde periode het huis te verlaten en zijn spullen mee te nemen. De vereiste om een dergelijke clausule in het huurcontract is dat je de woning voorafgaand aan de huurperiode zelf bewoond hebt en ook voor eigen bewoning terugkeert. Zo voorkom je dat de huurder huurbescherming krijgt en kun je volledig genieten van je reis of je volledig storten op je werk. Zorgeloos verhuren noemen we dat.”

Je wilt je woning graag verhuren maar toch flexibel blijven

Jan: “Stel je voor, je hebt een tweede woning die je graag wilt verhuren, maar je wilt zelf kunnen beslissen wat je er over 1 of 2 jaar mee gaat doen. Je wilt bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om de woning te verkopen, je wilt er zelf gaan wonen of een studerende zoon of dochter, of je wilt simpelweg een andere huurder na 1 of 2 jaar. Dat kan. Sinds 2016 is het mogelijk om voor 24 maanden of korter - 5 jaar of korter bij een onzelfstandige woning, zoals een studentenkamer - te verhuren. In die eerste periode heeft een huurder geen huurbescherming, pas als je het huurcontract (stilzwijgend) verlengd, krijgt de huurder huurbescherming. Wil je de huur beëindigen? Dan moet je de huurder hier 3 tot uiterlijk 1 maand voor het einde van de huurperioden over informeren. Zo blijf je flexibel en houd je de controle over je vastgoed. De keerzijde van dit huurcontract is dat de huurder ook meer flexibiliteit heeft, die kan namelijk tijdens de gehele looptijd opzeggen met in acht name van een opzeggingstermijn die gelijk is aan de betalingstermijn, doorgaans 1 kalendermaand. Een ideale manier van verhuren voor startende beleggers”

Je bent belegger en je wil zo lang mogelijk verhuren

De doorgewinterde belegger wil graag zo min mogelijk wisselingen en de verhuur- en beheerskosten uitsmeren om het rendement te optimaliseren. Jan: “Je hebt er dus baat bij dat een huurder niet na een paar maanden vertrekt. In dat geval kun je een huurcontract voor minimaal 12 maanden afsluiten, die automatisch verlengd wordt naar onbepaalde tijd. De huurder heeft vanaf dag 1 huurbescherming, maar kan de huur in de eerste 12 maanden niet opzeggen. Er zijn mogelijkheden om de huur alsnog op te zeggen bij wanprestatie van de huurder of als je de woning aantoonbaar dringend nodig hebt voor eigen gebruik. Bovendien kun je door middel van tijdige indexatie met een eventuele opslag ervoor zorgen dat de huurprijs meegroeit of zelf harder groeit dan de markt."

In alle gevallen is het prettig om een ervaren makelaar te hebben die jouw belang vooropstelt en op de hoogte is van de meest recente regelgeving. We informeren je graag!

Meer weten?

Lees meer over onze verhuurservice of maak een afspraak met onze verhuurmakelaar Jan van den Broek, bel 071 5162370  of e-mail naar janvandenbroek@remax.nl

Naar boven