Een huis kopen in tijden van corona

Door op 9 April 2020

Voordat de coronacrisis uitbrak stond u al op het punt om een huis te kopen. De grote vraag die zich inmiddels aandient: doet u het of doet u het niet? Onze makelaar Maud Zuur legt uit waarom het ondanks de huidige situatie toch nog een goede tijd is om te kopen.

Actieve kopers

Maud “Het onvermijdelijke gevolg van de coronacrisis is dat we het aantal bezichtigingen voor een groot deel zagen afnemen. Logisch, want zoekers zijn in deze tijd veel voorzichtiger en lezen zich beter in voordat zij een afspraak maken. De mensen die naar de bezichtigingen komen zijn serieuzer waardoor we geen daling in de doorloopsnelheid zien. Natuurlijk hebben we ook virtuele mogelijkheden maar uiteindelijk moet je de woning ook kunnen ‘voelen’ en willen kopers een huis echt kunnen bezichtigen voordat zij het kopen.”

Druk op woningmarkt

“Op dit moment is de vraag naar woningen nog steeds groter dan het aanbod. Aan de aanbodkant zien we dat het woningtekort oploopt omdat bouwprojecten vertraging oplopen door de crisis en doordat seizoenswerkers terug zijn gegaan naar hun thuisland om daar het coronavirus uit te zitten. Het huizentekort blijft daardoor een fundamenteel probleem en zal een daling van de huizenprijzen dempen. Mede ook omdat de druk op de Randstad groter wordt. De komende 10 jaar wordt hier één miljoen extra bewoners verwacht van buiten. Dat zet de woningmarkt nog meer onder druk. Dus als de prijzen al gaan dalen, dan zal dit voor zeer korte duur zijn.”

Rente nog altijd laag

“Mensen die nu op zoek zijn naar een nieuwe woning kunnen nog volop profiteren van de historisch lage rente. Die zal door de huidige omstandigheden wel wat stijgen maar dan nog zal het aan de lage kant blijven. We verwachten niet dat banken de woningmarkt en daarmee de hele economie in gevaar zullen brengen door de rente opeens drastisch te verhogen. Dus op lange termijn zijn de waardevastheid van woningen en de lage maandlasten goede uitgangspunten om nu een huis te kopen.”

Online of fysiek bezichtigen

Oriënteren op de woningmarkt kan ondanks de intelligente lockdown nog steeds. “Voor kandidaten die liever thuis blijven hebben we een virtuele bezichtiging. De makelaar gaat dan met zijn mobiele telefoon door het huis en toont al beeldbellend de belangrijkste zaken. Dat geeft een goede indruk maar haalt het niet bij een fysieke bezichtiging. Je wilt het huis toch echt ‘voelen’. Ook dat kan nog steeds. Zolang we ons goed aan de RIVM voorschriften houden is er nog veel mogelijk. Sterker nog, we hebben het er behoorlijk druk mee.”

Onze coronavoorschriften tijdens het bezichtigen van een woning:

  • Geen open huizen
  • Meer tijd open laten tijdens bezichtigingen
  • Niet meer dan 3 man/vrouw inclusief makelaar
  • Koopovereenkomst digitaal tekenen
  • 1,5 meter afstand
  • Niet teveel spullen aanraken en verkopers wordt gevraagd alles na een bezichtiging weer goed schoon te maken
  • Geen bezichtiging bij klachten
  • Geen handen schudden
  • Verkoper is niet aanwezig tijdens bezichtigingen

Lees ook:

Makelaar Vraaglijn Corona & Huizenmarkt
Hoe gaan wij om met het coronavirus?
Huis verkopen of kopen met de ‘virtuele makelaar’
Alle blogs van de makelaars van Leiden

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een huis tijdens de coronacrisis? Maak een afspraak met onze makelaar Maud Zuur. Tijdens een oriënterend gesprek, online of bij ons op kantoor, komt u alles te weten over onze mogelijkheden voor de aankoop van een woning. Bel 06 20387818 of e-mail naar maudzuur@remax.nl

 

Naar boven