Kosten huis kopen

Door op 15 Maart 2021

Met welke kosten moet ik rekening houden als ik voor het eerst een woning koop?

Als u een huis gaat kopen komen daar - naast de koopsom - allerlei extra kosten bij kijken. Met welke kosten moet u rekening houden? Welke bedragen moet u zelf meenemen en welke kosten zijn aftrekbaar? Onze makelaar Gijs de Kok legt uit waar u rekening mee dient te houden bij het kopen van een huis in Leiden en omstreken.

Kostenposten

Gijs de Kok: “Het kopen van een huis is natuurlijk heel spannend, vooral als het uw eerste eigen woning is. Logisch ook, want het is niet zomaar de eerste de beste aankoop en er komt financieel gezien ook een heleboel bij kijken. Kosten waar u bijvoorbeeld rekening mee moet houden zijn advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur, taxatiekosten om de financiering voor de woning aan te kunnen vragen, maar ook notariskosten, kosten voor een eventuele bouwkundige keuring en kosten voor de aankoopmakelaar.”

Eigen geld

“Daarnaast kunt u sinds drie jaar geleden eigenlijk geen woning meer kopen zonder deels eigen geld in te moeten leggen. Dat komt doordat de spelregels rondom hypotheken zijn aangepast. U mag nu maximaal 100% van de koopsom lenen. Bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing of de kosten koper, kunt u dus niet meer meefinancieren in uw hypotheek."

Aftrekbare kosten

“Gelukkig zijn er bepaalde kosten die u één keer mag aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin u de kosten hebt betaald. U mag alleen kosten aftrekken voor het deel van uw hypotheek of lening dat te maken heeft met de eigen woning. Bijvoorbeeld om de woning te kopen, te onderhouden of te verbeteren. Denk hierbij onder andere aan de advies- en bemiddelingskosten voor uw hypotheekadviseur, de notariskosten voor de hypotheekakte en de kadastrale rechten voor de hypotheekakte.”

Ook financieringskosten

“Maar ook de taxatiekosten om de lening te verkrijgen en eventuele kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie zijn posten die eenmalig mogen worden afgetrokken in de belastingaangifte. Ook de rente over uw hypotheek is aftrekbaar, wanneer u voldoet aan bepaalde voorwaarden.”

Niet aftrekbare kosten 

“Er zijn ook kosten die niet aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan de makelaarscourtage, notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte, verbouwingskosten of de overdrachtsbelasting."

Wij van RE/MAX Makelaarsgilde begrijpen dat er veel op u af komt en dat u waarschijnlijk met vragen loopt rondom het kopen van uw eerste eigen woning. Neem daarom gerust contact met ons op, wij gaan graag met u in gesprek.

Lees ook: 
Verhuisplannen? 10 vragen over een huis kopen of verkopen tijdens de lockdown
Uw huis verduurzamen? Dit levert het op
Appartement kopen? Let op deze 5 valkuilen van de VVE
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Leiden? Maak een afspraak met onze Makelaar Gijs de Kok. Bel of WhatsApp 06-30034949 of e-mail naar gijsdekok@remax.nl

Naar boven