Rookmelders verplicht in bestaande bouw

Aanpassing bouwbesluit moet dodental woningbranden verlagen

Het is stilletjesaan iedereen ontgaan doordat de coronacrisis uitbrak. Maar naast een verandering in de wijze waarop een woningeigenaar het energielabel kan aanvragen, gaat er wellicht nóg een grote verandering komen. Onze makelaar René Wetsteijn praat u bij over de voorgenomen invoering van verplichte rookmelders in woningen die gebouwd zijn voor 2003.

Alle huishoudens

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Raymond Knops, heeft een recent onderzoek naar brandveiligheid door TNO aangegrepen om een plan op te stellen dat ervoor zorgt dat alle huishoudens in Nederland verplicht moeten worden voorzien van rookmelders. Hij wil hiermee het aantal doden door woningbranden van gemiddeld 31 met 13 terugdringen naar 18. Het plan van de minister krijgt bijval van onder andere gemeenten, de brandweer, vastgoedeigenaren en bouwers.

Gevaar tijdens slaap

René: “Het is sinds 2008 bekend dat de meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Want tijdens je slaap ruik je niets, dus als bijvoorbeeld de wasmachine 's nachts kortsluiting maakt wordt je niet wakker van de rooklucht. Het is dan een kwestie van minuten voordat je door de giftige gassen in een diepe bewusteloosheid raakt. Aangezien je gehoor wel werkt in je slaap, kan het alarm van een rookmelder vrij eenvoudig je leven redden.”

Rookmelder per verdieping

“Op dit moment is nog ongeveer 28 procent van de huishoudens in Nederland niet voorzien van deze levensreddende apparatuur. Dat gaat veranderen als het aan de minister ligt. Volgens zijn voorstel moet in alle huizen op elke verdieping minimaal één rookmelder komen te hangen. Deze moeten iedere 10 jaar worden vervangen om de werking te garanderen. Een zolder die als opslag wordt gebruikt en niet om te verblijven, is uitgezonderd. Voor woongebouwen zoals appartementenblokken komen er nog aanvullende maatregelen.”

Voorheen alleen in nieuwbouw

“Sinds 2003 geldt deze verplichting al voor nieuwbouwhuizen maar minister Knops wil dat dus uitbreiden naar alle huizen. Het grote verschil met de verplichting voor nieuwbouwhuizen is dat de rookmelders in de bestaande bouw niet aan elkaar gekoppeld of aangesloten op het elektriciteitsnet hoeven te zijn. Een rookmelder met batterijen volstaat dus.”

Slimme melders

“Maar dan is de veiligheid nog niet gegarandeerd. De melders die alleen op batterijen werken kunnen een schijnveiligheid veroorzaken. Op het moment dat de melder op de bovenste verdieping afgaat en deze niet gekoppeld is aan andere melders, hoor je dat beneden uiteraard veel minder goed. Daarbij komt dat als de batterijen niet regelmatig vervangen worden de melders natuurlijk niet werken. Het beste is om voor een gekoppeld systeem te kiezen en wie echt met de tijd meegaat kiest voor ‘slimme melders’ of koppelt zijn rookmelders aan die van de buren. Een slimme melder kan naar je telefoon, laptop of tablet een bericht sturen over waar er rook in huis is, ook als je niet thuis bent. De buren kunnen uiteraard ook de brandweer voor je bellen als de melder bij hen afgaat vanwege rook in jouw huis. De al dan niet aanwezigheid van rookmeldsystemen nemen wij dan ook altijd mee als punt bij de koop van een huis in Leiden en omstreken

Investering voor 10 jaar

“De installatie van rookmelders is vrij eenvoudig. Een rookmelder met een levensduur van 10 jaar kost, inclusief batterijen, gemiddeld ongeveer € 30,- en je hangt hem binnen 30 minuten aan het plafond met een boor, een paar pluggen en een paar schroeven. Deze verplichting betekent dus een eenmalige investering in tijd en geld maar het is bovenal een manier om de veiligheid van Nederlanders te vergroten.”

Vóór 1 juli 2022

“Om de verplichting in te voeren, moet eerst het bouwbesluit worden aangepast. Hierover moeten de Eerste en Tweede kamer nog een beslissing nemen. Daarna zal de Raad van State nog een advies uitbrengen. Als dit alles is gebeurd, dan zal de wijziging in gaan op 01-07-2022. U moet dan vóór die datum de melders al hebben opgehangen. De lange invoertermijn is bedoeld om huiseigenaren enerzijds de tijd te geven zich voor te bereiden, maar anderzijds ook om te voorkomen dat er te weinig apparaten beschikbaar zijn. Er moeten hierdoor namelijk miljoenen nieuwe rookmelders worden opgehangen. De verwachting is dat het voorstel eind 2020 definitief goedgekeurd zal worden.”

Lees ook:
Huis kopen of verkopen, wat zegt de woningmarkt?
Uw huis kopen in 7 stappen
Alle blogs van onze makelaars

Meer weten?

Maak een afspraak met onze makelaar René Wetsteijn voor de koop of verkoop van uw huis in Leiden. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over zijn kennis van de waarde van woningen, bouwkundige aspecten en zaken als woonveiligheid en inbraakpreventie. 

Naar boven