‘Nieuw belastingplan halveert huuraanbod in vrije sector’

Door op 15 Mei 2023

Het Belastingplan 2023 heeft forse gevolgen voor particuliere verhuurders van woningen. Het rendement vliegt omlaag. Volgens onze broker/owner Vincent de Vos is dat een drama voor het huuraanbod in de vrije sector. Hij legt uit wat de gevolgen zijn van het nieuwe belastingplan voor de toch al krappe Leidse woningmarkt.

Een van de maatregelen in het Belastingplan 2023 is een verhoging van vermogensbelasting in box 3. Dit zorgt voor een fors hogere belasting voor woningeigenaren. Ook voor de belegger die slechts één woning heeft en deze verhuurt voor zijn of haar pensioen.

Verhuur in vrije sector

Vincent: “De Leidse woningmarkt bestaat voor een aanzienlijk deel uit particuliere verhuur in de vrije sector. Die huurwoningen zijn hard nodig want ze bieden een alternatief voor wie niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en wie niet een woning kan kopen. Dat geldt meestal voor starters maar ook tijdelijke huurders zoals mensen die net gescheiden zijn of expats maken er gebruik van.”

Minder rendement

“De huren zijn hoog omdat je als verhuurder ondernemersrisico loopt en kosten hebt voor onderhoud en financiering. Daarnaast worden vrije sector woningen niet 'gesubsidieerd' door de overheid met hypotheekrente aftrek en sociale huurwoningen wel, met huurtoeslag. Dat is een groot verschil. Verder heeft de overheid aangegeven dat je vanaf 2030 geen woningen meer mag verhuren met een E-label of slechter waardoor de meeste banken nu al eisen dat de woning minimaal moet voldoen aan een C-label. Als de nieuwe 'vrije sector' regels doorgaan dan zakt een gemiddelde belegger in de randstad met € 250,- per woning per maand naar beneden. En dat is nou net het rendement op je verhuur. Met andere woorden, particuliere verhuur heeft op deze manier eigenlijk geen zin meer.”

Verkoop huurwoningen

“We zien nu al dat verhuurders het voor gezien houden en hun woningen in de verkoop zetten zodra deze leeg komen te staan. Het is nu kiezen of delen. Ze kunnen nu nog de overwaarde van de woning opstrijken en een andere manier zoeken om hun appeltje voor de dorst veilig te stellen. Omdat tussenhuur een doorloop van ongeveer twee à drie jaar heeft, vermoed ik dat minimaal de helft van de huurwoningen binnenkort worden verkocht. Ik ga er dan ook van uit dat de Leidse vrije sector binnen een paar jaar gehalveerd zal zijn.”

Ontregelend effect

“De prijzen van huurwoningen zijn de afgelopen jaren fors gestegen in de grote steden. Als het aanbod dan ook nog minder wordt, zullen huurwoningen die dan 'nog steeds' in de vrije sector vallen alleen maar duurder worden. Niet alleen door marktwerking maar ook om rendementsverlies te compenseren. Het nieuwe maatregelen hebben daarmee een ontregelend effect op de Leidse woningmarkt. De huren gaan niet omlaag maar juist omhoog terwijl het aanbod drastisch afneemt. En dat is slecht nieuws voor wie niet kan kopen én niet sociaal kan huren.”

Maatregelen particulier verhuur woningen

Bekijk hier de bestaande en verwachte maatregelen waar particuliere verhuurders mee te maken hebben.

Ingevoerd
Deze maatregelen zijn al van kracht:

 • Verhoging van de overdrachtsbelasting naar 10,4%
 • Opkoopbescherming
 • WOZ-cap
 • Begrenzing huurstijging zittende huurders vrije huursector tot inflatie + 1%
 • Uitbreiding (deels) bevoegdheid Huurcommissie tot vrije huursector
 • (Bijna volledige) afschaffing leegwaarderatio voor de box 3 heffing
 • Overbruggingswet box 3 heffing
 • Begrenzing huurstijging zittende huurders vrije huursector tot door minister vast te stellen percentage

Aangekondigd
Volgens het coalitieakkoord 2021-2025 en beleidsbrieven van het kabinet staan deze maatregelen te wachten:

 • Dwingend rechtelijke regulering van de middenhuur, wetsvoorstel Betaalbare huur (tot 1.000,-, 1.250,- of hoger per maand)
 • Verduurzamingsplicht woningen met lage energie labels
 • Huuraftrek voor matig geïsoleerde woningen
 • Introductie vermogensaanwasbelasting voor de box 3 heffing (vanaf 2025) tot inflatie + 1%
 • Afschaffing tijdelijke huurovereenkomsten

Verhuurt u als particulier woningen in Leiden en wilt u weten waar u aan toe bent met de nieuwe maatregelen? Maak een afspraak met onze verhuurmakelaar Nik Romsom. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw positie op de Leidse huurmarkt.

Lees ook:
Hypotheek verlagen met een nieuwe taxatie
Huis verkopen aan uw kind? Alleen tegen WOZ-waarde
Koop een huis in 7 stappen
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of email naar: 

071-516 23 75
vincentdevos@remax.nl

Naar boven