Huis verkopen aan uw kind? Alleen tegen WOZ-waarde

Door op 10 Januari 2023

Met de afschaffing van de Jubelton in 2024 lijken de kansen om je kinderen financieel te ondersteunen bij het kopen van een woning, behoorlijk geslonken te zijn. Toch zijn er nog mogelijkheden. Het verkopen van een woning tegen de WOZ-waarde is daar één van. Onze broker/owner Vincent de Vos geeft inzicht in de laatste middelen om startende kinderen op weg te helpen op de hedendaagse woningmarkt van Leiden en omstreken. 

Einde Jubelton

We hadden het in onze vorige blog over de Jubelton ofwel het belastingvrije bedrag à 106.671,- dat je mocht schenken aan je kind voor de koop van een woning. Deze wordt in 2023 afgebouwd tot 27.231,- om in 2024 helemaal afgeschaft te worden. Vincent: “Zeker in Leiden komt het voor dat ouders een appartement kopen voor hun studerende kind. Na de studie willen ze dan de woning aan het kind verkopen tegen een lage prijs. Dat is niet altijd handig. Want als je het huis onder de WOZ-waarde verkoopt ziet de belastingdienst het verschil als een schenking en moet je daar alsnog belasting over betalen.”

Verkoop tegen WOZ-waarde gunstig 

“Verkoop je het huis precies voor de WOZ-waarde dan hoeft dat niet. En dat kan behoorlijk schelen. Het verschil tussen marktwaarde en WOZ-waarde kan zomaar 50.000,- bedragen. Als je dan ook nog eens de afgeslankte jubelton (27.231,-) en belastingvrij schenken (6.035,-) toepast, dan kun je je kind toch nog behoorlijk helpen met het kopen van een huis.”

Combinatie met familiehypotheek

“Als je een stapje verder wilt gaan dan kan de zogenaamde ‘familiehypotheek’ interessant zijn. Dit is op zich een gewone hypotheek alleen verstrekt een familielid het geld in plaats van de bank. Het grote voordeel is dat je een lagere hypotheekrente kunt afspreken. En je kunt de verkregen rente en aflossingen weer terugschenken aan je kind. Als je daarnaast ook een bankhypotheek neemt, krijg je bovendien een lagere rente-opslag omdat het ‘familiebedrag’ voor de bank minder risico betekent. Een mooie bijkomstigheid is dat de rente van de familiehypotheek weliswaar voor het kind lager is dan de gewone hypotheekrente maar voor ouders nog altijd hoger is dan de huidige spaarrentes. Beide partijen gaan er dus op vooruit.”

Veranderingen box 3 in 2023

“Kopen en verhuren aan je kind wordt minder interessant in 2023 omdat de regels voor box 3 zijn veranderd. De belasting op het eigen vermogen is omhoog gegaan en de volledige WOZ-waarde telt mee als vermogen wanneer ouders een woning verhuren aan hun kind. Het is nu gunstiger om het huis te verkopen aan je kind en zo minder belasting te betalen in box 3.”

Heeft u plannen om uw woning aan uw kind te verkopen? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over mogelijkheden zoals het huis verkopen tegen de WOZ-waarde en andere interessante maatregelen waarmee u alsnog uw kind op weg kunt helpen op de woningmarkt van Leiden en omstreken.  

Lees ook: 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven