Een huis kopen om te verhuren

Door op 30 April 2020

De voordelen en risico’s van investeren met vreemd vermogen

Het kopen en weer verhuren van woningen is steeds populairder geworden in Leiden. De rente is laag en je spaargeld levert niets meer op. Hetzelfde geldt voor obligaties en de aandelenmarkt is lang niet altijd een stabiele factor gebleken. Toch zijn er ook zaken waar u rekening mee dient te houden. Onze verhuurmakelaar Nik Romsom legt uit wat de voordelen en risico’s zijn van het kopen van een huis voor de verhuur met vreemd vermogen.
 

Rendement met vreemd vermogen

Nik: “Het investeren in vastgoed brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo beschermt het goed tegen inflatie. Dit omdat de huurinkomsten en de waarde van het vastgoed historisch gezien meestijgen met de inflatie. Wanneer je met vreemd vermogen (een hypotheek) een huis koopt om te verhuren, dan kun je ook over dit vreemde vermogen rendement maken. Dit noem je het hefboomeffect. Zo kun je met een inbreng van bijvoorbeeld € 60.000,- met een hypotheek van € 240.000,- een rendement maken over € 300.000,- in plaats van alleen over het ingebrachte geld van € 60.000,-.”

Hogere huurprijs

“Een ander voordeel is dat je als koper investeert in iets tastbaars en zelf invloed hebt op de inkomsten die uit de belegging voortvloeien. Het laten opknappen van een badkamer, keuken of het creëren van een extra slaapkamer kan leiden tot een hogere huurprijs.”

Risico’s verhuur

Zoals met iedere belegging zitten er echter ook risico’s aan het verhuren van een huis. Let daarom goed op de volgende zaken:

- Kosten verhuur

“Enkel wanneer je zelf geen werkzaamheden verricht (het verhuren van het huis, uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden) dan worden de huurinkomsten niet belast. Je investering valt dan in BOX III (inkomen uit sparen en beleggen) en verhuist niet naar BOX I (inkomen uit werk en woning). Dit brengt naast de kosten voor onder andere het CV-onderhoud, gemeentelijke belastingen, de opstalverzekering, een VVE bijdrage en de hypotheeklasten ook (makelaars)kosten met zich mee voor het verhuren en beheren van de woning.”

- Kosten bij leegstand

“Er is kans op leegstand en dan draai je zelf op voor de bovengenoemde kosten. Het is daarom belangrijk dat je aan de ene kant een niet te hoge, reële huurprijs vraagt en aan de andere kant een realistisch overzicht maakt van de verwachte kosten. De juiste aankoopprijs van de woning is hierin ook belangrijk.”

- Regels voor verhuur

“Ook gelden er veel regels in het Nederlandse huurrecht in Nederland die met name de huurder sterk beschermen. Tevens dien je aan veiligheidsvoorschriften te conformeren en kunnen er gemeentelijke regels zijn aan hoeveel mensen en in welke hoedanigheid je de woning mag verhuren. Ook het type huurovereenkomst kan erg belangrijk zijn wanneer je de woning (onverwachts) toch weer zelf tot je beschikking wilt hebben.”

- Vermogen ligt vast

“Daarnaast is je vermogen minder snel voorhanden dan bijvoorbeeld bij aandelen die je binnen enkele seconden kunt verkopen en weer tot je beschikking hebt. Wanneer je de woning weer wilt verkopen dan duurt dit langer en brengt dit hogere kosten voor onder andere de notaris en makelaar met zich mee. Het is dus raadzaam om enkel te investeren met vermogen dat je voor langere termijn niet nodig hebt en kunt missen.”

Gelukkig is het met de juiste expertise en rendementsberekening heel goed mogelijk om verantwoord en veilig te investeren in vastgoed en een mooi rendement te maken.

Lees ook:

Huis verhuren met de Makelaars van Leiden
Huis kopen met de Makelaars van Leiden
3 x nieuwe huurcontracten voor veilige verhuur
Alle blogs van de Makelaars van Leiden

 

Maak een afspraak

Meer weten? Maak een afspraak met onze verhuurmakelaar Nik Romsom. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden voor het aankopen van een woning voor verhuur. Bel 071-5162376 of mail nikromsom@remax.nl

Naar boven