Eerst een huis kopen of toch eerst uw huis verkopen?

Door op 4 Augustus 2023

De vakantieperiode is een goed moment om eens rustig na te denken over uw woonwensen. Veel mensen met verhuisplannen staan voor een groot dilemma in de huizenmarkt van vandaag. Wat is wijsheid? Zet u eerst uw woning te koop of zoekt u eerst naar een nieuwe woning. Onze makelaar André Bunnig legt uit waar u het beste rekening mee kunt houden op de Leidse woningmarkt.

Vroeger eerst verkopen

André: “Wat de juiste volgorde is, hangt af van uw wensen en van de huizenmarkt. Wanneer u uw oog heeft laten vallen op een specifieke woning, moet u eigenlijk wel kiezen voor eerst kopen. Door eerst te verkopen hebt u echter als voordeel dat u weet wat u te besteden hebt voor uw volgende koopwoning. Tot voor kort was eerst uw huis verkopen en daarna pas een ander huis kopen juist een te groot risico. Het gevaar was dat u geen woning meer kon kopen door de grote vraag naar woningen, het beperkte aanbod en de sterke prijsstijgingen die duidelijk merkbaar waren.”

Nu eerst kopen

“In de periode vanaf 2014 tot medio 2022 was de keuze eenvoudig. De prijzen zijn in deze periode dermate hard gestegen, dat u wel eerst een huis moest kopen om daarna te verkopen. Maar deze conclusie is getrokken op basis van de kennis achteraf. In 2014 was nog niet bekend dat de prijzen voor een lange periode hard gingen stijgen. Bijvoorbeeld in 2020 was het duidelijk dat eerst verkopen niet de verstandigste keuze was. De woningprijzen waren hard aan het stijgen en een verdere stijging was zeer waarschijnlijk.”

Extra risico

“Wat de verstandigste keuze is in de huidige markt is moeilijk te zeggen. De huizenprijzen zijn in de afgelopen maanden weliswaar gezakt, maar niemand weet of de daling doorzet of dat de prijzen weer gaan stijgen. Dat is nooit met 100% zekerheid te zeggen. Maar nu eerst kopen brengt een extra risico met zich mee in vergelijking met een aantal jaren geleden.”

Dubbele woonlasten én dalen prijzen

“Zodra de prijzen (hard) zakken, moet u niet in de ongelukkige positie zitten dat u twee woningen in uw bezit hebt. Eén woning hebt u net gekocht en de andere staat in de verkoop. In deze positie hebt u namelijk dubbel last van de dalende huizenprijzen. U hebt een huis gekocht dat inmiddels een lagere waarde heeft en u probeert een woning te verkopen die een lagere verkoopwaarde heeft. De te verkopen woning moet u in prijs verlagen, maar dat gaat niet lukken als u bij het kopen van de nieuwe woning rekening hebt gehouden met de vermoedelijke overwaarde uit de andere woning.”

Staat u op het punt om te verhuizen? Wij adviseren u graag wat voor u de verstandigste keuze is. De slimste keuze is namelijk afhankelijk van de ontwikkelingen op de woningmarkt, maar bovenal ook van uw eigen eisen, wensen en financiële mogelijkheden. Maak een afspraak met onze makelaar André Bunnig. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw kansen en mogelijkheden op de Leidse woningmarkt. Start bijvoorbeeld met een gratis waardebepaling van uw huidige woning. Daarmee krijgt u al een goed beeld van het budget voor uw nieuwe woning.

Lees ook:
Hypotheek verlagen met een nieuwe taxatie
Definitief energielabel zorgt voor waardeverhoging
Dit kunt u doen om uw maandlasten te verlagen
Kies de beste waardebepaling voor uw situatie
Alle blogs van onze makelaars

Meer weten?

Maak een afspraak met onze makelaar André Bunnig. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw kansen op de woningmarkt. Bel, WhatsApp of e-mail naar: 
06-21215400  
andrebunnig@remax.nl

Naar boven