Hoge hypotheek?

Door op 3 Juni 2021

Dit kunt u doen om uw maandlasten te verlagen

Een lagere hypotheek betekent lagere maandlasten. Wie wil dat nou niet? En met de huidige rentestand kan dat behoorlijk schelen. Onze makelaar André Bunnig legt uit wat u kunt doen om uw hypotheekrente te verlagen

Historisch lage rente

André: “Dat de huidige hypotheekrente op dit moment historisch laag is, hoef ik waarschijnlijk niet verder toe te lichten. Maar wat nou als je langer dan 6 jaar geleden je hypotheek hebt afgesloten? Dan heb je zeer waarschijnlijk te maken met een veel hogere rente dan vandaag het geval is. Is het dan de moeite waard om te gaan verhuizen zodat je van die lage rentestand kunt profiteren?”

Oude hypotheekrente

“Het is frustrerend om te zien dat nieuwe huizenbezitters een jaloersmakelende hypotheek hebben afgesloten met een veel lagere rente. Heb je bijvoorbeeld je hypotheek ruim tien jaar geleden afgesloten, dan betaal je een rente van ongeveer 6%. Dit is veel hoger dan de huidige rente van nog geen 2%."

Hypotheek oversluiten

Hoe kom je van die hoge rente af? André: “Wanneer je je huidige hypotheek zou kunnen vervangen door een nieuwe hypotheek, dalen je rentelasten daarmee fors. Voor dit 'oversluiten' van je hypotheek betaal je wel een boeterente. Deze boeterente hangt af van de rentevaste periode die je hebt afgesproken. Die kan er dan weer voor zorgen dat het voordeel van de lagere rente teniet wordt gedaan. Oversluiten is dus niet altijd de meest voordelige optie.”

Verhuizen voor nieuwe rente

Maar hoe kom je dan van die hoge rente af zonder een boeterente te moeten betalen? André: “De andere mogelijkheid die je hebt is verhuizen! Want bij de verkoop van je woning, los je de huidige hypotheek in één keer af en sluit je een nieuwe hypotheek af. Hierdoor betaal je geen boeterente en kun je vrij gebruik maken van de huidige lagere rentestand. Vaak kun je ook zelfs ruimer gaan wonen tegen lagere maandlasten.”

Het hangt heel sterk van uw persoonlijke situatie af of verhuizen voor u ook echt voordeliger is. Dit is met name afhankelijk van uw inkomen, uw huidige hypotheek, het huis dat u wilt kopen en uw eigen wensen en toekomstplannen. Wilt u weten wat uw opties zijn? Maak een afspraak met André Bunnig. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over hypotheken en verhuizen.

Lees ook:
Bespaartip: betaal minder hypotheekrente door lagere risico-opslag
Huis verkopen? Kies voor de kennis van onze wijkmakelaars
In 7 stappen verkopen wij uw huis in Leiden en omstreken
Bieden op een huis. Samen op weg naar de laagste prijs
Alle blogs van onze makelaars

Meer weten?

Maak een afspraak met onze makelaar André Bunnig. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw kansen op de woningmarkt. Bel of WhatsApp 06-21215400 of e-mail naar andrebunnig@remax.nl

Naar boven