Einde belastingvrij schenken?

Door op 22 Juli 2021

Stimulering door overheid zorgt voor hogere huizenprijzen 

De zogenaamde ‘jubelton’ staat de laatste tijd ter discussie. Het heeft niet alleen gezorgd voor hogere huizenprijzen maar vooral ook voor ongelijkheid op de woningmarkt. Onze broker/owner Vincent de Vos over het verstorende effect van overheidsstimuleringen en de noodzaak om meer te bouwen.

Fiscaal zetje in de rug 

Wat was bedoeld om de gevolgen van de crisis van 2008 te verlichten heeft uiteindelijk geleid tot prijsstijging in de woningmarkt. Vincent: “Het belastingvrije zetje in de rug is leuk voor starters met vermogende ouders maar nadelig voor starters die op eigen kracht een plekje in de huidige woningmarkt moeten veroveren. De huizenprijzen zijn al zo hoog, als deze nog verder worden opgedreven door dit soort stimuleringen, wordt het voor velen helemaal kansloos om een huis te kopen, ook in Leiden en omgeving.”

Verstorend effect

“De overheid probeert op allerlei manieren de woningmarkt te stimuleren. Naast belastingvrij schenken zoals de ‘jubelton’ is er ook de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters. Maar deze stimuleringen - weliswaar goed bedoeld - hebben tot nu toe alleen maar een verstorend effect gehad. De huizenprijzen gingen verder omhoog. De enige remedie voor deze oververhitte huizenmarkt is meer bouwen. In de praktijk moeten we bij elke bezichtiging gemiddeld 20 geïnteresseerden teleurstellen. Kan je nagaan hoe hoog de nood is terwijl het aanbod met de dag kleiner wordt.” 

Minder stimuleren, meer bouwen

“Mocht je alsnog gebruik willen maken van de jubelton dan moet je er snel bij zijn. Het zou kunnen dat de nieuwe regering zal besluiten om te stoppen met deze maatregel. Want naast de ongelijkheid, loopt de staatskas ook een hoop mis aan belastinginkomsten. Dit geld kan de regering beter gebruiken voor het subsidiëren van meer woningbouw. Daar profiteert de starter uiteindelijk pas echt van.”

Belastingvrij schenken

De ‘jubelton’, hoe werkt het? Vincent: “Bij de aankoop of verbouwing van een woning kun je in 2021 een schenking van ouders - maar ook van je buurman of kennis krijgen - van maximaal € 105.302,-. Over dit bedrag betaal je geen schenkbelasting. De eenmalig verhoogde vrijstelling geldt per schenker tot het maximale bedrag.”

Voorwaarden belastingvrij schenken

De schenking is belastingvrij maar niet zonder voorwaarden. Je kunt er gebruik van maken:

  • als je tussen de 18 en 40 jaar bent, of je partner is tussen de 18 en 40 jaar. 
  • om de hypotheek of restschuld van je eigen woning af te lossen
  • om de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van uw eigen woning af te kopen
  • uiterlijk in 2023
  • wanneer je schriftelijk kunt bewijzen dat de schenking is betaald. 
  • wanneer jij of je partner niet eerder een “verhoogde vrijstelling” hebt gebruikt voor een schenking van deze schenker

Je mag de schenking ook in 2 of 3 jaar belastingvrij ontvangen. Dus bijvoorbeeld € 30.000,- in 2021, 2022 en 2023. Jij of je partner moet dan wel jonger zijn dan 40 jaar.

Overwaarde inzetten

Naast het eigen vermogen kan ook geld vrijgemaakt worden uit de huidige woning. Vincent: “Vijftigplussers hebben vaak, door de jaren heen, overwaarde opgebouwd. Zo hebben woningeigenaren van tussen de 55 en 75 jaar gemiddeld meer dan € 200.000,- aan overwaarde op hun huis. Die overwaarde kan benut worden door een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, waarvoor ze zelf heel lage extra maandlasten krijgen. Op die manier kunnen ze dankzij een verzilverhypotheek of ‘opeethypotheek’ geld vrijmaken om te schenken of uit te lenen.”


De woningmarkt van vandaag is behoorlijk krap. Het aanbod is klein en de vraag is zeer groot. Toch zijn er nog mogelijkheden om ertussen te komen. Wilt u weten wat uw kansen op de woningmarkt zijn? Onze makelaars staan u graag te woord om u vrijblijvend te informeren over ons aankooptraject en advies te geven over het zoeken naar uw ideale woning in Leiden en omgeving. 

Lees ook:
Met welke kosten moet ik rekening houden als ik voor het eerst een woning koop?
Huis kopen, denk ook aan nieuwbouw
Huis kopen buiten de Randstad steeds aantrekkelijker
Bieden op een huis, samen op weg naar de laagste prijs
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omgeving? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven