Huis kopen: vergroot je kans op een jaren ’30 woning

Door op 31 Januari 2020

Een huis kopen in Leiden brengt in deze woningmarkt nogal wat met zich mee en kan eigenlijk niet meer zonder aankoopmakelaar. Maar een jaren ’30 woning kopen is nog lastiger. Want de vraag is groot en het aanbod klein. Wat kan een aankoopmakelaar doen om toch je kansen te vergroten? Makelaar Gijs de Kok legt uit.

Dicht op de markt

Gijs: “Allereerst zijn wij elke dag met woningen bezig en weten wij vaak wanneer er iets op de markt komt en bij welke makelaar. We hebben met alle makelaars in de Leidse regio een goed contact waardoor we meestal nog bij de woning kunnen komen kijken, ook al is de woning al bijna verkocht. We krijgen dan nog de kans om mee te doen. Verder hebben we een dusdanig goede relatie met de verkoopmakelaars waardoor ze graag zaken met ons willen doen. Dit kan de aankoopklant helpen wanneer er meerdere mensen een bod doen.”

Sfeervol en karakteristiek

Wat maakt jaren ’30 woningen zo populair? “De jaren dertig woning is zeer sfeervol en vol met karakteristieke elementen. De woning ligt vaak in mooie oude wijken zoals de Professorenwijk, Burgemeesterswijk, Tuinstadwijk en Lage Mors, rondom het centrum waarbij je weet dat de wijk niet zomaar verandert. In zo’n wijk wonen veel verschillende mensen, van jong tot oud en van alleenstaande tot gezin. Iedereen kan zich er thuis voelen.”

Let op aandachtspunten

Wat zijn typische aandachtspunten bij de aankoop? “Bij de aankoop van een jaren ’30 woning zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zitten er bijvoorbeeld nog loden waterleidingen in de woning? Is er optrekkend vocht in de muren? Is de riolering al een keer vervangen? Is de woning al op een aantal punten geïsoleerd en hoe is dat uitgevoerd? Hoe zit het met de fundering? Zitten er scheuren in de gevels?”

Voorkom vertragingen

Wat is een goede voorbereiding bij de aankoop van een jaren ’30 woning? Gijs: “Neem vooral een RE/MAX aankoopmakelaar mee! Zorg dat je voordat je een jaren ’30 woning gaat bekijken, al een hypotheekgesprek hebt gehad. Verder is het belangrijk om bij het maken van een afspraak met de verkoopmakelaar te vragen of je vooraan de rij staat van de bezichtigingen. Als je namelijk niet op de eerste dag gaat kijken dan heb je al een achterstand. Vraag ook naar de verkoopprocedure van de makelaar. Wil hij gaan voor een snelle deal of laat hij iedereen bezichtigen en maakt hij er een inschrijving van? Bedenk al van tevoren wie je eventueel een bouwtechnische keuring wil laten doen en welke notaris je gaat uitkiezen. Alle vertraging die je oploopt omdat je nog zaken moet uitzoeken kan de aankoop in gevaar brengen. Verder is het goed om bij een opknapper een keer met een aannemer door de woning te lopen want de verbouwingskosten zijn de laatste jaren erg gestegen. Laat je dus niet verrassen dat na de koop de verbouwing 50% hoger uitvalt. Wij hebben ook veel ervaring met verbouwingen, we kunnen ook aangeven wat er allemaal mogelijk is en een inschatting geven van de kosten.”

Wel of niet?

Wanneer kan je beter afzien van een jaren ’30 woning? Of beter nog even wachten? “Als er teveel twijfel is moet je het niet doen. Zorg dat je alle feiten op tafel hebt en ga er dan voor. Doe een bod waarbij je na afloop een goed gevoel eraan over houdt.”

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de aankoop van een jaren ’30 woning? Maak een afspraak met makelaar Gijs de Kok. Bel of WhatsApp 06-30034949 of e-mail naar gijsdekok@remax.nl

Naar boven