Huis kopen & woningmarkt

Door op 15 Oktober 2021

Voor welke beslissingen staat u bij de koop van een huis?

Wie op het punt staat om een huis te kopen in Leiden krijgt met een hoop zaken te maken. U zult zien dat de perfecte woning niet bestaat, wel het perfecte compromis. Vooral wanneer je als stel gaan kopen. Onze aankoopmakelaars helpen graag bij het zoeken naar een woning die het beste bij uw situatie en budget past. In de praktijk hebben we gemerkt dat dit vooral een kwestie is van knopen doorhakken. Onze broker/owner Vincent de Vos over enkele beslissingen waar u onvermijdelijk tegenaan loopt.

Maximaal lenen of voorzichtig aan

De zoektocht begint met het bepalen van het budget. Hoeveel kunt u lenen en hoeveel risico wilt u nemen? Vincent: "Maximaal lenen betekent 2 inkomens meenemen in de hypotheek. Na de crisis van 2008 hebben de banken strengere voorwaarden gesteld omdat je met 2 inkomens het risico loopt dat je de hypotheek niet meer kunt betalen wanneer een van de inkomens wegvalt, bijvoorbeeld door baanverlies. Inmiddels is die leenvoorwaarde versoepeld en kun je het tweede inkomen meenemen voor 90%. Daardoor kun je meer lenen maar het risico van een tegenslag blijft bestaan. In het ergste geval kun je bij een gedwongen verkoop uitkomen op een restschuld. Realiseer je daarom goed waar je aan begint."

In 1 keer goed of ’tussenwoning’

"Veel starters zoeken naar een woning voor de rest van hun leven. Begrijpelijk, want je bent dan in 1 keer klaar maar het beperkt de keuze enorm. En waarom zou je in een kindvriendelijke buitenwijk willen wonen als je nog volop wilt genieten van het bruisende centrum? Je kunt er ook voor kiezen om een ’tussenwoning’ te kopen met wellicht minder vierkante meters maar beter passend bij de levensfase. Zodra er kinderen op komst zijn kun je alsnog uitkijken naar een ruimere woning in een kindvriendelijke buurt. En, hoe erg is het om nog een keertje te verhuizen?"

Een huis kopen of toch maar huren

De huizenprijzen zijn hoog en zullen naar alle waarschijnlijkheid blijven stijgen. Dat is nou eenmaal het gevolg van schaarste, vooral in de Randstad. Vincent: "Door de hoge huizenprijzen kunnen kopers voor de keuze komen te staan of  huren misschien een betere optie is. Vaak blijkt dan dat huren in de vrije sector ook behoorlijk duur uitpakt. En door het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek betaal je uiteindelijk meer dan wanneer je koopt. Ook ga je niet mee in de waardestijging van de woning. Anderzijds, je betaalt een vast bedrag per maand en onderhoud is het probleem van de huisbaas. Daar is ook wat voor te zeggen."

Kiezen uit off market aanbod

Ook de Leidse woningmarkt is oververhit. Voor kopers wordt het steeds lastiger om een ideale woning te vinden. Vincent: “Toch zijn er nog mogelijkheden. We zien het aanbod in off market steeds meer groeien. Veel woningverkopers kiezen ervoor om hun woning niet op Funda te zetten, bijvoorbeeld om privacy redenen. Het huis wordt dan in het netwerk van makelaars verkocht aan kopers die hun woonwens via makelaars hebben aangegeven. Het grote voordeel daarvan is dat je direct om tafel gaat met serieuze gegadigden en geen eindeloze bezichtigingen hebt van mensen die nog niet eens weten of ze het huis überhaupt wel kunnen veroorloven. In grotere steden zoals Amsterdam is dit een vrij bekend fenomeen. Hier in Leiden zien we een absolute groei in dit segment wat het aanbod voor zoekers beslist groter maakt."

Staat u op het punt om een huis te kopen en wilt u eerst weten wat daar allemaal bij komt kijken? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de kansen en valkuilen bij uw zoektocht naar een huis in Leiden en omstreken. 

Lees ook:
Gaan de huizenprijzen dit jaar nog dalen?
Huis kopen buiten de Randstad steeds aantrekkelijker
Met welke kosten moet ik rekening houden als ik voor het eerst een woning koop?
Een huis kopen in Leiden en omstreken
Alle blogs van onze makelaars

Naar boven