Leidse woningmarkt piekt in het eerste kwartaal van 2024

Door op 6 Juni 2024

De Leidse woningmarkt heeft in het eerste kwartaal van 2024 een opmerkelijke dynamiek laten zien. We zagen het aanbod koopwoningen aanzienlijk krimpen, prijzen behoorlijk stijgen en huizen sneller van de hand gaan. Onze kantooreigenaar en makelaar Vincent de Vos legt uit wat dat betekent voor uw woonplannen.

Aanbod fors omlaag

Het aantal aangeboden woningen in Leiden zagen we in het eerste kwartaal fors afnemen ten opzichte van een jaar geleden. Deze daling is het sterkst zichtbaar bij tussenwoningen, waar het aanbod zelfs 37% afnam. Hoekwoningen en 2-onder-1-kapwoningen volgden met zo’n 30%. Het aanbod van appartementen en vrijstaande woningen is minder sterk gedaald, rond de 15%. Deze afname van aanbod is slecht nieuws voor woningzoekenden want de spoeling wordt zo wel erg dun. Daarnaast is de hypotheekrente gestegen, wat het voor starters niet bepaald makkelijk maakt.

Prijzen flink omhoog

Wel goed nieuws voor verkopers. Want een logisch gevolg van de krapte is de stijging van huizenprijzen. En die lijkt maar door te blijven gaan. Zo ligt de transactieprijs van tussenwoningen ongeveer 10% hoger dan een jaar geleden. De prijzen van appartementen zijn met 7% zijn gestegen. De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Leiden in het eerste kwartaal van 2024 bedroeg €432.000. Dit is een stijging van 9,1% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023, en van 10,4% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023.

Huizen sneller verkocht

Huizen gaan in Leiden nu ook sneller van de hand. We zagen ze het afgelopen kwartaal gemiddeld binnen 18 dagen van eigenaar verwisselen. Dat is een hele korte verkoopduur. Tussenwoningen vonden het snelst een koper, met een gemiddelde verkoopduur van slechts 12 dagen.

Aanhoudende druk

Wij denken dat de krapte op de woningmarkt voorlopig nog wel zal aanhouden. Er zijn meer nieuwbouwprojecten in ontwikkeling, maar de oplevering daarvan laat nog op zich wachten. De druk op Leiden, onder andere vanuit Amsterdam en de groei van het Bio Science Park, wordt alsmaar groter waardoor de vraag naar woningen onverminderd groeit.

Kopers: snel handelen

Het is vechten op de Leidse woningmarkt van vandaag. Kopers moeten er snel bij zijn om niet achter het net te vissen. Om snel te kunnen handelen raden wij aan om vooraf financiën op orde te hebben. Je moet goed weten hoe je ervoor staat om direct een bod te kunnen doen. Ook is het aanstellen van een aankoopmakelaar min of meer noodzakelijk geworden. Hij of zij kan je reactietijd aanzienlijk versnellen en je kansen vergroten.

Verkopers: gouden tijden

Hoe lastig de huidige marktsituatie ook is voor kopers, verkopers van woningen varen er wel bij. Je bent binnen een mum van tijd je huis kwijt voor een topbedrag. Toch blijft het belangrijk om een goede verkoopstrategie te hanteren om het maximale resultaat te bereiken met de verkoop.

Wilt u weten hoeveel uw huis in waarde is gestegen? Maak een afspraak voor een Gratis Waardebepaling. Een van onze makelaars komt dan bij u langs en legt binnen een half uur de waarde van uw woning vast aan de hand van prijsbepalende factoren en uitgebreide kennis van de actuele woningmarkt van Leiden.

Lees ook:
Actuele woningmarktcijfers Leiden van het eerste kwartaal in 2024
Vergroot de kans op uw droomwoning in Leiden en omstreken
Eerst een huis kopen of toch eerst uw huis verkopen?
Hypotheek verlagen met een nieuwe taxatie
In 7 stappen verkopen wij uw huis in Leiden en omstreken
Gratis waardebepaling: Ons advies voor de juiste vraagprijs
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of e-mail naar:
071-516 23 75
vincentdevos@remax.nl

Naar boven