Nieuwbouw & woningmarkt

Door op 19 April 2022

Nieuwe huizen, nieuwe kansen?

Als je door Leiden fietst valt je op dat er druk wordt gebouwd. Zo schieten bouwwerken in de Lammenschansdriehoek als paddestoelen uit de grond. De Meelfabriek vordert gestaag. En veel andere projecten zie je van start gaan. Wat doet dat met de Leidse woningmarkt? Onze broker/owner Vincent de Vos over het effect van nieuwbouw op het huidige tekort aan woningen in Leiden.

Nieuwbouwprojecten in Leiden 

In Leiden zijn op dit moment de volgende projecten in ontwikkeling: Bleekerspoort, Robijnhof, Vondel en de Zwaan, Watergeus, De Ananas, 't Galjoen en Churchillpark. In totaal worden er de komende jaren 486 koopwoningen opgeleverd. Vincent: "In Leiden moeten er tot 2030 ongeveer 3300 koopwoningen gebouwd worden om de krapte op de woningmarkt te lijf te gaan. De huidige projecten zijn beslist een stap in de goede richting maar in volume voorlopig nog niet voldoende. Een echt serieuze aanpak is het project Valkenhorst, nabij Valkenburg. Daar worden vanaf 2024 maar liefst 5.400 woningen opgeleverd, vergelijkbaar met de Merenwijk. Dat zet echt zoden aan de dijk. De vraag is alleen, wil je vanuit Leiden naar Valkenburg verhuizen? Dat is nog best een grote stap voor wie aan de stad gehecht is." 

Hoge huizenprijzen

"De toename van nieuwbouwwoningen zal ondanks het lage bouwvolume wel enige verlichting op de woningmarkt brengen. Aan de huizenprijzen zal het weinig veranderen. Leiden blijft onverminderd populair, vooral bij mensen uit de grote steden. Wij Leidenaars vinden de huizenprijzen hier behoorlijk hoog maar voor Amsterdammers is het kopen van een huis in Leiden nog goed te doen. Vooral als je de overwaarde van je Amsterdamse woning kunt incasseren, kun je in Leiden nog een aardige slag slaan. Daarnaast blijft de huidige krapte de woningmarkt uit balans houden. Niet alleen door het beperkte bijbouwen maar ook door een gebrekkige doorstroming."

Afkoeling woningmarkt

Volgens recente cijfers hebben we nu te maken met een lichte afkoeling op de woningmarkt. Vincent: "Mensen zijn toch wat huiverig geworden door de inflatie en de stijging van de hypotheekrente. De huidige situatie kan betekenen dat mensen met verkoopplannen dit moment aangrijpen om de stap te nemen en de overwaarde op de huidige woning te cashen. De grootbanken denken dat wij het hoogtepunt nog niet bereikt hebben."

Minder grote woningen

"De cijfers laten zien dat de prijzen ten opzichte van het vorige kwartaal landelijk iets zijn gedaald: -2,1%. In vergelijking met 2020 is er in 2021 echter geen sprake van een daling: de prijzen gingen met 13,7% omhoog. Opvallend is dat de vierkantemeterprijs minder hard is gedaald: -0,5% in plaats van -2,1% en in veel regio’s is de prijs zelfs ook kwartaal op kwartaal gestegen. Dit zou in de praktijk moeten betekenen dat er minder grote woningen zijn verkocht."

Op papier verkocht

Met al die nieuwbouwprojecten in het vooruitzicht zou je denken dat het een mooi moment is om op nieuwbouw over te stappen. Vincent: "Wie nu langs die projecten rijdt en denkt 'daar zou ik wel willen wonen' komt van een koude kermis thuis. De meeste woningen zijn al op papier verkocht. Wil je er nog tussen komen dan is een gespecialiseerde aankoopmakelaar aan te raden. Hij of zij is goed op de hoogte van mogelijkheden in bestaande projecten, bijvoorbeeld wanneer een kandidaat uitvalt. Of wanneer er plannen zijn voor een nieuw project waarbij je er als eerste bij kunt zijn."

Kopen met gesloten beurs 

"Ook is het aankopen van een nieuwbouwwoning een aparte tak van sport. Er komen andere zaken bij kijken dan bij het kopen van bestaande bouw. Het kopen vanaf de tekening bijvoorbeeld is al een hele andere beleving en vereist enige verbeeldingskracht. Het grote voordeel van nieuwbouw is dat je de eerste bewoner wordt en het huis helemaal op jouw smaak kan aanpassen. Je koopt de woning bovendien 'vrij op naam' (VON) waardoor je geen overdrachtsbelasting betaalt. Dat scheelt aanzienlijk. Zo kan je met de verkoop van je huidige woning vaak al met gesloten beurs overstappen op een nieuwbouwwoning."

Wilt u de stap maken naar nieuwbouw? Onze makelaars helpen u graag bij het oriënteren naar een nieuwbouwwoning en alles wat erbij komt kijken. U kunt ook gebruik maken van onze Aankoop-verkoop Combideal. In dat geval zorgen wij ervoor dat uw huidige woning pas is verkocht zodra u intrekt in uw nieuwbouwwoning. Wij zorgen dan voor de soepelste overgang naar uw nieuwe woning.

Lees ook: 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven