Wat doet de woningmarkt in 2022?

Door op 23 Februari 2022

7 Nieuwe maatregelen van het kabinet onder de loep

Het nieuwe kabinet lijkt de huidige patstelling op de woningmarkt serieus aan te pakken. Er is zelfs een Minister van Wonen bijgekomen. Wat staat ons te wachten in 2022? Onze broker/owner Vincent de Vos geeft zijn kijk op de belangrijkste ontwikkelingen voor het nieuwe jaar.

Huizenprijzen blijven hoog

Vincent: “De afgelopen jaren hebben we de woningmarkt behoorlijk zien ontsporen. Het aanbod van woningen droogte op en de prijzen bleven maar stijgen. Dat was voor veel partijen, met name voor nieuwkomers, frustrerend. Met de nieuwe maatregelen van het kabinet verwacht ik dat het aantal woningen weliswaar zal toenemen maar dat de huizenprijzen op lange termijn aan de hoge kant zullen blijven. We kampen immers met stijgende grond-, materiaal- en arbeidskosten die ongetwijfeld worden doorgerekend in de prijzen van nieuwe woningen.”

Geen alternatieven voor senioren

“Daarnaast zie ik geen oplossingen voor het grootste probleem in de woningmarkt, namelijk gebrek aan doorstroming. Omdat senioren geen alternatieven hebben, blijven ze zitten in eengezinswoningen met tuintjes. En daar is juist de grootste behoefte aan. Zo blijft de markt in een impasse ook al zullen er dit jaar naar verwachting landelijk 100.000 woningen worden bijgebouwd. Een duidelijke visie voor doorstroming zie ik daar niet in. De maatregelen die voor dit jaar op het programma staan, zijn vooral gericht op het beteugelen van verhuur en het bevorderen van verduurzaming van woningen.”

We lichten enkele kabinetsmaatregelen uit voor de woningmarkt van dit jaar.

1 - Invoering opkoopbescherming

“De gemeente Leiden heeft het nog in behandeling maar het zal er wel van komen: de opkoopbescherming ofwel vergunningplicht voor het verhuren van een recent aangeschafte woning. De nieuwe huisvestingswet maakt het voor gemeenten mogelijk om speculatie te ontmoedigen. Je kunt wel een huis kopen om te verhuren maar pas na een bepaald aantal jaren. De overheid verwacht dat er door de zelfbewoningsplicht minder huizen aan het aanbod worden onttrokken voor verhuur. De vraag is of je zo niet het ene gat met het andere dicht want er is wel degelijk behoefte aan huurwoningen in de vrije sector.”

2 - Beperking huurverhoging

“Ook de huurprijzen in de vrije sector worden aan banden gelegd. De jaarlijkse huurverhoging wordt tot mei 2024 wettelijk beperkt tot inflatie plus 1%-punt. Voor huurwoningen in de vrije sector geldt vanaf 1 januari 2022 een verhoging van maximaal 3,3%. De huren in de gereguleerde sector zijn bevroren tot 30 juni 2022. Ook daarmee wordt kopen voor verhuur ontmoedigd, je kunt er immers minder aan verdienen waardoor meer woningen op de markt komen. Toch is dit een vrij beperkt deel van de woningmarkt en zal de maatregel niet heel veel uitmaken.”

3 - Oprichting Huurkamer SCVM

“Om de huurmaatregelen in banen te leiden richt de Stichting Certificering Voor Makelaars (SCVM) een Huurkamer op. Daarmee ontstaat er één centraal register dat de kwaliteitseisen, beroeps- en gedragsregels voor huurbemiddelaars vaststelt. Dit register geeft een antwoord op de roep om meer regie en kwaliteit in de huurmarkt. Het biedt consumenten ook de gelegenheid om gehoord te worden via het tuchtrecht bij misstanden.”

4 - Verduurzaming woningen

“Een grote sprong voorwaarts is de verhoging van de subsidie bij twee verduurzamingsmaatregelen. Woningeigenaren krijgen in plaats van 20% ongeveer 30% terug op hun investering. De subsidie kan besteed worden aan twee isolatiemaatregelen of een combinatie van een isolatiemaatregel met een warmtepomp. Met deze stimulering verwacht ik dat veel woningeigenaren alsnog hun woningen verduurzamen wat de waarde van de woning ten goede komt.”

5 - Energielabel verplicht noemen

“We hebben het er eens eerder over gehad en nu is het ook definitief: verkopers van woningen moeten bij de verkoop van hun woning het energielabel ook tonen in advertenties. De tijdelijke opschorting van de handhaving op deze zogeheten advertentieplicht komt daarmee te vervallen. Voor wie nog geen energielabel heeft wordt dat nog spannend, er is een schrijnend tekort aan energieadviseurs die de labels moeten vaststellen waardoor er enorme wachttijden zijn. Als je nu verhuisplannen hebt en nog geen energielabel, zorg dan dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt met een energieadviseur! In het ergste geval staat je zelfs een boete te wachten.”

6 - WOZ-waarde 9,5% omhoog

“De afgelopen 5 jaar zijn we voor de bepaling van de WOZ waarde geleidelijk overgegaan van kubieke meters naar vierkante meters gebruiksoppervlakte. In 2022 wordt alleen de vierkante meters gebruiksoppervlakte gebruikt als standaard. Dit vooral om de taxatie transparanter en beter controleerbaar te maken. Ook zullen de WOZ-waarden door de prijsstijgingen van de afgelopen jaren dit jaar naar verwachting gemiddeld 9,5% hoger uitvallen ten opzichte van vorig jaar. Het kan dan ook zinnig zijn om de WOZ-waarde van je woning dit jaar weer eens te checken.”

7 - Verhoging NHG-grens

“Met het stijgen van de huizenprijzen kan het niet anders dan dat de NHG-kostengrens ook meestijgt. Dit jaar gaat de NHG-grens dan ook van €325.000 naar €355.000. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd dan is de grens 6% hoger, namelijk €376.300 in plaats van €344.500 vorig jaar. Daarmee kunnen meer kopers kiezen voor een verantwoorde hypotheek maar met een gemiddelde huizenprijs van 419.000 euro zal dat niet heel veel schelen. De NHG-grens blijft zo nog steeds achter op de marktontwikkelingen."

“Al met al kunnen we niet zeggen dat de nieuwe maatregelen van het kabinet echt grote veranderingen op de woningmarkt zullen veroorzaken. Dat zal vooral moeten komen van nieuwbouw die gericht is op doorstroming van senioren. Nu kunnen senioren alleen kiezen voor een krappe seniorenwoning of een verzorgingstehuis terwijl velen nog zeer vitaal zijn en nog willen genieten van hun tuin. Pas als daar een oplossing voor wordt gevonden zal de woningmarkt weer in beweging komen.”

 

Staat u op het punt om een huis te kopen of verkopen in Leiden? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over nieuwe ontwikkelingen op de woningmarkt en uw kansen daarin.

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven