8 nieuwe tips voor groener wonen in Leiden

Door op 7 December 2023

Door de hoge energiekosten zijn woningbezitters het afgelopen jaar druk bezig geweest om hun woningen te verduurzamen. Ook in Leiden en omstreken zie je steeds meer zonnepanelen op de daken verschijnen en warmtepompen aan de muren hangen. Onlangs kregen we een heads up van het Team Duurzame Leefomgeving van de gemeente Leiden over initiatieven die nu lopen om huizen te verduurzamen. Hier een handig lijstje met tips voor wie op het punt staat om een huis te kopen of wie de bestaande woning een groene beurt wil geven. En dat kan behoorlijk schelen...

1 - Zet een Leidse Energiecoach in

Om de Leidse energietransitie te versnellen is de coöperatie Energiek Leiden opgericht. De leden zijn vrijwilligers die zich inzetten voor verduurzaming van woningen, warmtevoorziening en de overstap naar duurzame energie. Een van de diensten die ze leveren is de inzet van Energiecoaches. Zij maken een energierapport op met een overzicht van de beste maatregelen, kosten en opbrengsten. Wij zetten Energiecoaches vooral in bij de verkoop van woningen om investeringen en opbrengsten van verduurzaming inzichtelijk te maken.

2 - Leidse historische panden verduurzamen

Verduurzamen is pandgebonden. De maatregelen kunnen niet op elk type woning worden doorgevoerd. Vooral historische panden kennen de nodige uitdagingen. En daar hebben we er nogal wat van in Leiden. Maar als je die wilt verduurzamen loop je al snel vast in een wirwar van regels en uitzonderingen. De Groene Menukaart Leiden biedt uitkomst. Op deze website kunt u precies zien wat u kunt doen om energie te besparen en op te wekken voor uw historische woning.

3 - Volg warmte in de wijk

De gemeente Leiden is zelf ook druk bezig met het realiseren van een groene sleutelstad. Een van de plannen betreft de warmtetransitie. De stand daarvan kunt u volgen op de Interactieve kaart warmtetransitie. Daarop kunt u precies zien wanneer uw wijk aan de buurt is om van het gas af te gaan en over te stappen op deze schone warmtebron.

4 - De stand van uw dak

Zonnepanelen worden steeds populairder. Niet vreemd natuurlijk met zulke energieprijzen. Dan wil iedereen wel aan zonne-energie. Maar kan dat wel? Niet elk dak haalt hetzelfde rendement uit zonnepanelen. Neem een kijkje op Zonnekaart van Leiden. Daarop kunt u precies zien of uw dak wel of niet geschikt is voor zonnepanelen.

5 - Verhoog de waarde van uw woning

Het verduurzamen van uw huis zorgt voor een toekomstbestendige woning, meer comfort en een lager energieverbruik. Daarnaast wordt uw woning - niet onbelangrijk - meer waard. Hoeveel u erop vooruitgaat ziet u in de onderstaande afbeelding met procentuele stijging van de woningwaarde bij de stap van een oud naar een nieuw label. 

6 - Wanneer van het gas af?

De gemeente Leiden is druk bezig met de energietransitie. De stad moet in 2050 energieneutraal en CO2-vrij zijn. Dat zal onder andere gebeuren door gebruik te maken van duurzame warmte- en energiebronnen zoals restwarmte, geothermie, aquathermie, luchtwarmte en waterstof. Wanneer kunt u van het gas af? Handig om te weten, vooral voor uw eigen verduurzamingsplannen. Volg de Energietransitie in Leiden voor de nieuwste ontwikkelingen bij u in de buurt.

7 - Leiden gaat Goed

Voor nog meer duurzame initiatieven van de gemeente Leiden kunt u de website gagoed.nl raadplegen. Via deze website helpt de gemeente Leidenaren bij het maken van de juiste keuzes bij het verduurzamen van hun omgeving. U vindt er allerlei tips over duurzame maatregelen, ervaringen van anderen, subsidieregelingen en samenwerkingen en veel meer.

8 - Begin met isoleren

Isoleren is een belangrijk onderdeel van verduurzaming en levert al snel flinke kostenbesparingen op. Toch zitten er nog haken en ogen aan het duurzaam isoleren van uw woning. Voor sommige spouwmuren geldt een onderzoeksplicht om te achterhalen of er beschermde diersoorten aanwezig zijn. Het isolatiebedrijf zal u daarover op de hoogte brengen. Voor vragen over subsidies, regelingen, uitvoerende partijen en andere onderwerpen over huisisolatie kunt u online terecht bij het Duurzaam Bouwloket van de gemeente Leiden.

Download de folder van de gemeente Leiden met meer tips en handige adresjes voor het verduurzamen van uw woning in Leiden en omstreken

Wilt u weten hoeveel uw woning in waarde stijgt met verduurzaming? Maak een afspraak voor een Gratis Waardebepaling. Een van onze makelaars komt dan bij uw langs en legt binnen een half uur de waarde van uw woning vast aan de hand van prijsbepalende factoren waaronder verduurzaming.

Lees ook:
Woning verduurzamen loont: Definitief energielabel zorgt voor waardeverhoging
Uw huis verduurzamen? Dit levert het op
Komt u in aanmerking voor teruggave energiebelasting?
WOZ-waarde 2023. Maak bezwaar en verlaag uw OZB-aanslag
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of e-mail naar:
071-516 23 75
vincentdevos@remax.nl

Naar boven