WOZ-waarde 2023

Door op 1 Maart 2023

Maak bezwaar en verlaag uw OZB-aanslag

Als het goed is heeft u bericht gekregen van de gemeente over de WOZ-waarde 2023 van uw woning in Leiden of in de omgeving van Leiden. Maar klopt deze wel? Onze broker/owner Vincent de Vos legt uit hoe u bezwaar kunt maken tegen de WOZ-waarde en uw aanslag kunt verlagen.

WOZ-waarde stijgt met huizenprijzen

De afgelopen jaren zijn de woningen in Leiden behoorlijk gestegen in waarde. Als u een huis bezit en niet van plan bent te verhuizen heeft u daar niet zoveel aan. Sterker nog, het gaat u zelfs geld kosten. Want de Waarde Onroerende Zaken (WOZ) stijgt net zo hard mee. En voor deze overwaarde betaalt u weer meer Onroerende Zaakbelasting (OZB)."

Schatting woningwaarde

"Voor het bepalen van de WOZ-waarde hanteert de gemeente de peildatum 1 januari 2022. De waarde van de gemeente is een schatting op basis van vrij algemene bepalingen. Zo kan het aantal vierkante meters woonoppervlak verschillen met de werkelijk bewoonbare ruimte. Andere waardebepalende factoren zijn onder andere de staat van de keuken, badkamer, onderhoud en verduurzaming. Als die verouderd zijn, dan is de woning minder waard."

Te rooskleurig beeld

"Als u deze gegevens controleert dan is de kans groot dat de gemeente een te rooskleurig beeld geeft. U kunt dan bezwaar maken en de waarde aanvechten bij de gemeente. Dat is geen ingewikkelde procedure en wordt vaak gedaan. Eén tot twee procent van de ontvangers doet het en ongeveer de helft van de bezwaren wordt gehonoreerd.”

Klopt het niet? Maak bezwaar!

Vincent: “De gemeente stuurt het taxatieverslag vaak mee als bijlage bij de WOZ-beschikking. Wij raden aan om deze goed te controleren. U kunt met het verslag in de hand door het huis lopen of vergelijken met de bouwtekeningen en de gegevens van het Kadaster. Kloppen ze niet? Maak dan binnen zes weken na ontvangst van het taxatieverslag bezwaar. Dat kan via WOZ-waarde bezwaar maken op de website van Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland waarmee de Leidse gemeente samenwerkt.”

WOZ-waarde 2023 en vraagprijs 

Als de huidige woningwaarde lager blijkt te zijn dan de gemeente had voorgeschoteld, dan wordt de OZB-aanslag ook verlaagd. Heeft dat effect op de vraagprijs van de woning? Vincent: “Nee, de WOZ-waarde staat los van de vraagprijs van de woning. Wanneer je je huis wilt verkopen dan voeren we eerst een Gratis Waardebepaling uit. Daarmee stellen we de vraagprijs van de woning op dat moment vast. Die is stukken nauwkeuriger dan de WOZ-waarde van de gemeente. Onze waardebepaling geeft ook een realistischer beeld van de kansen op de woningmarkt omdat we meer factoren meenemen dan de taxateurs van de gemeente. Vaak komen we dan uit op een hogere vraagprijs dan de WOZ-waarde. Laat dat dus geen belemmering zijn om bezwaar te maken.”

Officieel taxatierapport

"De waarde van uw woning toont u aan door het overleggen van een officieel taxatierapport. Wij kijken graag kosteloos met u mee om te zien of u in aanmerking komt voor een belastingverlaging. Als er een besparing mogelijk blijkt te zijn kunt u zelf bepalen of u een taxatie door ons wilt laten uitvoeren. Wellicht kunt u deze taxatie ook gebruiken om uw de risico-opslag van uw hypotheek te verlagen."

Wilt u een eerste indruk van de waarde van uw woning? Maak een afspraak voor een Gratis Waardebepaling. Een van onze makelaars komt dan bij u langs en beoordeelt uw woning op basis van prijsbepalende factoren. Daarmee bent u verzekerd van de meest actuele adviesprijs voor uw woning en krijgt u een duidelijk beeld van uw kansen op de woningmarkt van vandaag.

Lees ook:
Hypotheek verlagen met een nieuwe taxatie
Huis verkopen aan uw kind? Alleen tegen WOZ-waarde
Rimpeltje of kantelmoment op Leidse woningmarkt?
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven