Einde Jubelton: Voor 2023 schenken, binnen 2 jaar benutten

Door op 12 Augustus 2022

Het leek zo mooi. Je schenkt je kind een ton belastingvrij en helpt hem of haar met de eerste stappen op de toch al krappe woningmarkt. De zogenaamde Jubelton. Maar die is binnenkort van de baan. Na 1 januari 2023 gaat het belastingvrije schenkbedrag van 106.671,- drastisch omlaag naar 27.231,- om in 2024 helemaal afgeschaft te worden. Wordt dat een eindejaarsrun op de woningmarkt in de Leidse regio? Hoeft niet volgens onze makelaar Vincent de Vos. Als het bedrag voor 2023 wordt geschonken hebben ontvangers tot twee jaar de tijd om het uit te geven. Dat schept weer wat lucht tijdens de huizenjacht.

Belastingvrij schenken 

De Jubelton, hoe zat het ook al weer? Vincent: “Met de Jubelton wordt een schenking bedoeld voor de aankoop van een eigen huis met belastingvoordeel. In 2022 kunt u hier nog gebruik van maken en mag u 106.671 euro schenken aan uw kind of aan iemand anders tussen de 18 en 40 jaar voor een eigen huis, zonder dat hij of zij schenkbelasting hoeft te betalen. Uw kind moet met dit bedrag een huis kopen, verbouwen of de hypotheek aflossen. Deze wordt nu geleidelijk afgeschaft. In 2023 gaat het belastingvrij bedrag omlaag van 106.671,- naar 27.231,- . In 2024 wordt het helemaal afgeschaft."

Twee jaar de tijd

Wat betekent dat voor kopers? Snel nog even een huis kopen voor het einde van het jaar? Vincent: “Kan wel maar hoeft niet. De regeling is zo dat ‘het geschonken bedrag uiterlijk in het tweede kalenderjaar volgend op het jaar waarvoor een beroep op de verhoogde vrijstelling is gedaan, is besteed voor de eigen woning.’ Dus als je voor 1 januari 2023 het bedrag schenkt dan heeft je kind nog twee jaar de tijd om een beroep doen op de schenkingsvrijstelling. Met andere woorden, nog volop tijd om een huis te vinden.”

Afwachtende kopers

Geen run op de woningmarkt? Vincent: “We merken dat er minder bezichtigingen plaatsvinden dan een aantal maanden geleden, maar in sommige gevallen wordt nog steeds boven de vraagprijs geboden. Het gebruik maken van de belastingvrijstelling zal in eerste instantie de gestegen hypotheekrente compenseren. Toch blijven kopers afwachtend omdat veel denken dat de woningprijzen omlaag gaan. Die verwachting deel ik niet. Omdat de woningmarkt nog altijd erg krap is zullen de prijzen misschien even minder hard stijgen door de hogere hypotheekrente. Als de prijsdaling uitblijft en de stijging van de hypotheekrente stopt, zullen kopers weer actief worden en alsnog gebruikmaken van de Jubelton. Maar dat zal ook niet in alle hevigheid gebeuren. Niet iedereen heeft immers een ton achter de hand.”

Overweegt u om gebruik te maken van belastingvrij schenken voor de woning van uw kind? Neem contact op met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over het benutten van de Jubelton en de kansen van uw kind op de Leidse woningmarkt.

Lees ook: 
Jubelton: Stimulering door overheid zorgt voor hogere huizenprijzen 
Rimpeltje of kantelmoment op Leidse woningmarkt?
Uw huis verkopen aan uw kind. Goed idee?
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven