Rimpeltje of kantelmoment op Leidse woningmarkt?

Door op 21 Juni 2022

Stijgende hypotheekrente, hogere energieprijzen, oorlog in Oekraïne, personeelstekorten, groeiende inflatie en een dreigende recessie als gevolg daarvan. Wat betekent dat voor de Leidse woningmarkt? Rimpeltje of kantelmoment na jarenlange prijsstijgingen? Onze broker/owner Vincent de Vos over de gevolgen van de huidige economische ontwikkelingen op de woningmarkt van Leiden en omstreken.

Markt in beweging

Vincent: “We hebben de huizenprijzen de afgelopen jaren fors zien stijgen. Dat heeft de woningmarkt niet veel goeds gedaan. Voor starters werd het bijna onmogelijk om aan hun eerste woning te komen. Anderzijds namen verkopers een afwachtende houding aan in de hoop op een nog hogere overwaarde bij verkoop. Het gevolg daarvan was een oververhitte markt die langzaam maar zeker op slot ging. De economische ontwikkelingen zijn op dit moment niet om over naar huis te schrijven. Maar het enige voordeel is dat ze de boel weer in beweging kunnen brengen.”

Aanbod groeit

“Mensen die overwegen om hun huis te verkopen zien een economische dip vaak als het moment dat de top van de huizenprijzen is bereikt. Een psychologisch effect waarbij ze denken dat hun overwaarde alleen nog minder kan worden. Daardoor zien we ook een groei in aanvragen om woningen in de verkoop te zetten. Andersom zien we het aantal bezichtigingen afnemen. Dat komt omdat mensen van nature huiverig zijn om grote aankopen te doen in tijden van economische onzekerheid. Een groot verschil met de situatie van pakweg een half jaar geleden.”

Vraag blijft hoog

Kantelmoment? Vincent: “Zover zou ik niet willen gaan. Het is mogelijk dat verkopers genoegen nemen met een lagere prijs als ze haast hebben. Maar een echte dalende trend zie ik niet gebeuren. Vooralsnog zal de vraag naar woningen in Leiden aanzienlijk blijven en we lopen nog steeds fors achter met het huidige huizenaanbod. De druk op de Randstad zal onverminderd groot blijven. Ook zal het aantal expats evenredig toenemen met de groei van onder andere Bio Science Park. En de aanwas van nieuwe woningen blijft achter door stijgende bouwkosten, personeelstekorten en het trage verloop van bouwvergunningen. Ik verwacht dat we hooguit met een rimpeltje te maken hebben en dat de huizenprijzen op de lange termijn zullen blijven stijgen.”

Kansen voor kopers

Zijn er nog lichtpuntjes voor kopers? Vincent: “Als dit zo doorgaat kan het voor kopers interessant worden om de markt op te gaan. Het absurde overbieden wat we de laatste tijd hebben gezien, zal afnemen. Huizen zullen langer te koop staan en er valt weer wat te kiezen door het groeiende aanbod. En ook al stijgt de hypotheekrente, historisch gezien is deze nog altijd bijzonder laag. Dus de woonlasten zullen voorlopig nog goed te doen zijn. Maar daarmee komen we nog niet in een kopersmarkt. Onvermijdelijke dipjes onderweg zullen niet voorkomen dat verkopers op de lange baan de baas blijven op de woningmarkt.”

Goed moment of uw huis te verkopen? Onze makelaars bespreken graag uw kansen op de woningmarkt van Leiden en omstreken. Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten voor de verkoop van uw woning. 


Lees ook: 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven