Huis kopen tijdens de coronacrisis

Door op 19 Oktober 2020

Goed idee? 5 vragen aan de aankoopmakelaar 

Het coronavirus raakt ons allemaal en heeft een grote impact op de woningmarkt. Wij merken dat veel zoekers met een hoop vragen zitten. Is dit bijvoorbeeld wel het juiste moment om een huis te kopen? Met welke maatregelen moet je rekening houden? En wat is er eigenlijk in het proces veranderd? Onze makelaar Tim van Delft geeft antwoord op de meest voorkomende vragen.

 

1 - Is het een goed moment om te kopen?

Het aanbod van huizen blijft krap en de vraag erg hoog. Tim: “Op korte termijn zal de kans op prijsdaling van huizen klein zijn volgens de grote banken. Maar als de crisis lang voortduurt en mensen massaal werkloos raken dan zou dit uiteraard een negatief effect kunnen hebben op het vertrouwen in de woningmarkt. De hypotheekrente zal wel een beetje stijgen maar blijft nog altijd laag. Voorlopig blijft dat gunstig want hoe lager de rente, hoe hoger het bedrag dat je kunt lenen voor je huis. Dus ja, het is nu een goed moment om te kopen.”

2 - Kun je nog gewoon bezichtigen?

“Als je een woning op het oog hebt dan wil je die ook bezichtigen. Wij raden aan om eerst de presentatie en bijbehorende documentatie goed door te nemen. Pas als je zeker weet dat je de woning wilt bezichtigen maak je een afspraak. Zo voorkom je onnodig bezoek en kans op besmetting. Tijdens de bezichtiging gelden de huidige coronamaatregelen die iedereen moet naleven. Zo mag je een woning met maximaal 2 personen bezichtigen en alleen als je niet verkouden bent.”

3 - Waar hou je rekening mee tijdens bezichtigingen?

“Onder normale omstandigheden komt er bij het kopen van een huis veel persoonlijk contact kijken. We onderhouden onder andere contact met de verkoopmakelaar of verkoper, makelaar, taxateur en notaris. In deze tijd moeten we dat tot een minimum beperken. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de makelaar je verzoekt om de woning virtueel te bezichtigen. Verder kun je rekening houden met:

  • Voor de bezichtiging worden deurkrukken en leuningen gedesinfecteerd
  • Geen bezichtiging bij verkoudheidsverschijnselen (neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging)
  • Maximaal 2 personen per bezichtiging exclusief aankoopmakelaar
  • De huiseigenaar is afwezig
  • 1,5 meter afstand houden, niet handen schudden
  • Dragen van mondkapjes en handschoenen
  • Niet aanraken tijdens de bezichtiging
  • Hou de bezichtiging zo kort mogelijk
  • Woninginspectie met maximaal 2 personen, exclusief makelaar”

4 - Wat betekent corona voor de financiering?

“Het is druk bij de hypotheekadviseurs en geldverstrekkers op dit moment. Dat komt vooral door zogenaamde ‘oversluiters’ die weliswaar niet verhuizen, maar wel een nieuwe hypotheek afsluiten en zo een lagere rente benutten. Hou daarom rekening met een langere doorlooptijd van je aanvraag. In deze coronatijd kan het ook gebeuren dat een taxateur, hypotheekadviseur of notaris onverhoopt ziek wordt. Voor de zekerheid kan je alvast anticiperen op deze situatie door een langere termijn van minimaal 8 weken overeen te komen voor de financiering onder voorbehoud. Mocht je de financiering niet rond krijgen dan kun je de koop alsnog ontbinden.”

5 - Gaat er ook iets op vooruit?

“Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd dan is het werken op afstand. Vooral digitale mogelijkheden hebben daarin een enorme vlucht genomen. En dat heeft weer gezorgd voor een aanzienlijke versoepeling van bepaalde processen. Zo worden hypotheekadvies, acceptatie van de offerte en identificatie allemaal op afstand gedaan. En we verwachten dat de crisis het hypotheekproces van banken blijvend heeft veranderd. Ze gaan in ieder geval nu al flexibeler om met het annuleren van een hypotheekaanvraag. Als dat komt door de coronacrisis, bijvoorbeeld door werkloosheid, rekenen ze tijdelijk geen annuleringskosten.”

De coronacrisis heeft de huizenjacht niet bepaald makkelijker gemaakt. Toch is het nog altijd een goed moment om een huis te kopen. Ondanks de maatregelen en aanpassingen kunt u een goed beeld krijgen van uw nieuwe woning. En met de huidige hypotheekrente kunt u nog volop financieel voordeel halen. Onze aankoopmakelaars vertellen u daar graag meer over. Wilt u meer weten over corona en de huizenmarkt? Raadpleeg dan ook onze coronavraaglijn

Lees ook:
3 kooptips voor 2021 waar u nu al fors op kunt besparen
Appartement kopen? Let op deze 5 valkuilen van de VVE
Huis kopen of verkopen, wat zegt de woningmarkt?
Alle blogs van onze makelaars

 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de aankoop van een woning in Leiden en omgeving? Maak een afspraak met onze makelaar Tim van Delft. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of WhatsApp 06 22 00 20 48 of e-mail naar timvandelft@remax.nl

Naar boven