Over bieden en overbieden

Door Joost Haman op 27 februari 2019

Een woning kopen in een oververhitte huizenmarkt

De huizenmarkt is oververhit. Maar wat betekent dat? Het aantal mensen dat een woning wil kopen groeit, en het aantal woningen dat te koop staat daalt. Daardoor worden woningen sneller verkocht tegen een hogere prijs. RE/MAX kantooreigenaar Vincent de Vos over de dunne lijn tussen bieden en overbieden.

Oververhitte woningmarkt

Vincent: “De huizenprijzen staan tegenwoordig behoorlijk onder druk. Tijdens de eerste drie maanden van 2018 werd bij 32% van de verkochte woningen gemiddeld € 4.750 meer geboden dan de marktwaarde. Vooral doorstromers doen voor 37% meer aan overbieden dan starters (28%). Dit komt omdat ze hun eigen woning meestal ook boven de marktwaarde verkopen.”

Vooral in Leiden

Het overbieden komt voornamelijk voor in steden. Vincent: “Heel opmerkelijk, Leiden staat op dit moment op nummer één in de lijst van overbieden. Hier wordt gemiddeld € 9.494 overboden. Op de tweede plaats staat Alkmaar met gemiddeld € 9.286 boven de marktprijs. Daarmee streven ze grote steden als Amsterdam en Rotterdam heel verrassend voorbij. Woningen gaan daar gemiddeld voor € 7.905 en € 7.389 boven de marktprijs van de hand.”

Fingerspitzengefühl

“Bieden op een woning is een vak apart dat je beter aan de specialist kunt overlaten. Je moet fingerspitzengefühl hebben om net de juiste prijs neer te leggen die bij de woning past en een realistische onderhandeling te voeren. In een drukke markt moet je snel reageren en adequaat handelen want voordat je het weet heeft een andere partij een beter bod gedaan. Daarnaast moet je je ook niet blindstaren op dat ene huis. Want er worden soms echt bespottelijke prijzen gevraagd die niet meer in verhouding staan tot de waarde van de woning.” 

Gevaar overbieden

“Overbieden kan soms. Maar met beleid want er liggen enkele gevaren op de loer. Zo staat de hypotheekrente nu laag maar die kan ook weer omhoog. Als je dan je huis weer moet verkopen kan je met een restschuld blijven zitten. Wij wijzen onze klanten dan ook altijd op de nadelige kant van overbieden zodat ze een bewuste keuze kunnen maken.”

Meer weten?

Lees meer over onze dienst Bieden op een huis of neem contact op voor een afspraak met een van onze makelaars.

Naar boven