Starters, sla je slag in het eerste kwartaal

Door op 3 December 2020

Geen overdrachtsbelasting voor huizen boven 4 ton in eerste kwartaal 2021

Naar alle waarschijnlijkheid stemt de Eerste Kamer op 15 december voor eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting voor kopers van 18 tot 35 jaar. Deze maatregel gaat dan per 1 januari 2021 in. Vanaf 1 april geldt dat alleen voor huizen onder 400.000,-. Wie toch gebruik wil maken van de vrijstelling moet snel zijn. Want in het eerste kwartaal van 2021 geldt het '4 ton plafond' nog niet. Onze broker-owner Vincent de Vos legt uit hoe starters hun slag alsnog kunnen slaan. 

Woningtekort blijft

Vincent: “De vrijstelling van overdrachtsbelasting à 2% van de koopsom voor starters is bedoeld om starters tegemoet te komen. Maar het leidt af van het grote probleem op de woningmarkt namelijk een schrijnend tekort aan woningen. In heel Nederland komen we 320.000 woningen tekort terwijl de vraag onverminderd doorzet. Daardoor blijven de prijzen maar stijgen, vooral in de Randstad. En het bouwen wil maar niet vorderen. Voor starters is dit heel nadelig want ook al krijg je 2% korting het blijft een enorme financiering om voor een beetje huis in aanmerking te komen.”

Regionale ongelijkheid

“Opeens is dan ook besloten om vanaf 1 april 2021 een grens te leggen bij 400.000,-. Daarboven betalen starters toch ook 2% overdrachtsbelasting. Voor huizenzoekers buiten de Randstad maakt dat niet zoveel uit want daar heb je onder de 4 ton een flinke woning. Bij ons in Leiden is de spoeling aanzienlijk dunner. Wil je hier als starter een beetje toekomstbestendige woning kopen dan ga je al snel over de 4 ton en betaal je vanaf 1 april alsnog overdrachtsbelasting. Dat begint dan al bij 8.000,- die je vaak nog zelf moet bijdragen uit je eigen spaarpotje. Het zou dus beter zijn als er rekening gehouden werd met de regionale verschillen en de grens per markt aan te passen.” 

Starters pakken kansen

“Voor starters zit er maar één ding op: pak je kans in het eerste kwartaal van 2021. Dan kan je nog net een huis kopen van boven de 4 ton en toch gebruik maken van de vrijstelling. Van 1 januari tot 1 april zal het dan ook behoorlijk druk worden op de woningmarkt want het aanbod is klein. Door deze run op huizen heeft de vrijstelling van de overdrachtsbelasting vooral een ontwrichtend effect op de toch al gespannen woningmarkt. Uiteindelijk leidt dat weer tot prijsstijgingen waar starters na 1 april de dupe van zijn. In die zin werkt de vrijstelling averechts en dat is jammer. De enige oplossing blijft toch meer huizen bouwen.”

“Ik ben in ieder geval geen voorstander van verlaging of vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Zolang er niets wordt gedaan aan de krapte op de woningmarkt werkt dat alleen maar nadelig. En als er een regeling komt - zoals het 4 ton plafond - dan zou deze evenredig naar prijsniveau per regio moeten worden toegepast. Wel zo eerlijk voor starters.”

Lees ook:
Huis kopen tijdens de coronacrisis. Goed idee?
3 kooptips voor 2021 waar u nu al fors op kunt besparen
Appartement kopen? Let op deze 5 valkuilen van de VVE
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een woning? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven