Kansen voor verhuurders op de Leidse huurmarkt

Door op 15 September 2023

Met alle perikelen rondom het nieuwe belastingplan en de aankomende Wet Betaalbare huur zou je bijna denken dat het verhuren van woningen in Leiden een onhaalbare zaak is. Niets is minder waar. Onze broker/owner Vincent de Vos ziet nog volop kansen voor beleggers op de Leidse huurmarkt. Meer rendement met eigen middelen

Eerder schreven we over de inspanningen van de overheid om huren in de vrije sector te verlagen. Nu al zien we dat dit leidt tot afname van het aanbod van huurwoningen en daardoor een toename van de woningnood in Leiden. Veel verhuurders haakten af met alle gevolgen van dien. Vincent: “Toch zijn er nog volop lichtpunten voor investeerders in onroerend goed. Zo was de rente twee jaar geleden weliswaar een stuk lager maar maakte je slechts 4% rendement. Inmiddels ligt het rendement op onroerend goed op 6,5 à 7%. Vooal als je nu een woning met eigen middelen koopt en die verhuurt, maak je veel meer netto rendement dan voorheen.”

Terugdraaien belastingplan

“Ook vraag ik me af of het nieuwe belastingplan wel stand houdt. De maatregel om verhuur in box 3 onder te brengen, zorgt voor zoveel problemen dat het bijna niet anders kan dan dat het teruggedraaid wordt. In sommige gevallen zorgt deze maatregel ervoor dat particuliere verhuurders zelfs een negatief netto-exploitatieresultaat behalen. Organisaties zoals Vastgoed Belang zijn al druk in overleg met het Ministerie van Financiën om deze scheve situatie voor kleine verhuurders aan te pakken.”

Verlegging puntengrens

“Of het nieuwe puntenstelsel volgend jaar nog doorgaat is ook nog maar de vraag. Er is veel commotie over ontstaan omdat het voor veel verhuurders onmogelijk is om aan de strenge punteneisen te voldoen. Wat wel gunstig is, is de verlegging van de puntengrens dit jaar. Sinds juli zit je al bij 136 punten in de vrije sector terwijl dat voor juli 148 punten was. Voor verhuurders betekent dat je woning nu 12 m² kleiner kan zijn om toch in de vrije sector te verhuren."

Plannen op de plank

“De maatregelen van de overheid om huurprijzen in te perken zijn zo wankel dat wij de kans groot achten dat ze of teruggedraaid worden of helemaal niet doorgaan. Aangezien het kabinet is gevallen ziet het ernaar uit dat de plannen van demissionair minister Hugo de Jonge sowieso op de plank belanden en daar ook blijven. Daarmee zal de toekomst voor verhuurders ongetwijfeld verbeteren en kunnen er alsnog gezonde rendementen behaald worden.”

Wilt u meer weten over rendement op verhuur van woningen in de huurmarkt van vandaag? Maak een afspraak met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw kansen op de Leidse woningmarkt.

Lees ook: 

Regulering huurprijzen jaagt woningnood omhoog
Komt u in aanmerking voor teruggave energiebelasting?
‘Nieuw belastingplan halveert huuraanbod in vrije sector’
Wat kost het verhuren van uw huis in Leiden en omstreken?
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het verhuren van uw woning in Leiden en omstreken of het beheer van uw beleggingspanden? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.
Bel of email naar:
071-516 23 75
vincentdevos@remax.nl

Naar boven