Regulering huurprijzen jaagt woningnood omhoog

Door op 11 Juli 2023

Naar verwachting zal de Wet Betaalbare huur volgend jaar ingaan. De wet beoogt de verhuur te reguleren middels huurprijsbeperkingen. Lagere huren zouden dan leiden tot betere kansen voor huurders. Wat merken we daar nu al van op de Leidse woningmarkt? Onze broker/owner Vincent de Vos ziet vooral verhuurders afhaken en het huuraanbod afnemen.

Grote druk op steden

In steden in de Randstad zoals Leiden is de nood groot omdat de druk op de Randstad toeneemt. Buiten de Randstad neemt de krimp steeds meer toe terwijl werkgelegenheid in de Randstad toeneemt. Gevolg: grote trek naar de Randstad en een groeiend tekort aan woningen. Ook in de huursector. Woningcorporaties kunnen de vraag naar huurwoningen niet bijbenen. Voor Leidenaren is het al een uitdaging om aan een sociale huurwoning te komen. Sommigen moeten wel 10 jaar wachten. Als je van buiten Leiden komt ben je helemaal kansloos als je geen woning kan kopen. Dan ben je aangewezen op de vrije sector.

Aanbod huurwoningen

Vincent: “De vrije sector is zeer fragiel en balanceert tussen koopwoningmarkt en sociale woningbouw. Het aanbod huurwoningen in de vrije sector is afhankelijk van verhuurders. Voor hen zijn huurwoningen beleggingsobjecten. Particulieren zien het als een oudedagsvoorziening. Voor professionele beleggers is het 'business as usual'."

Huurprijzen aan banden

"Door het huidige tekort aan huurwoningen zijn de huurprijzen van woningen vooral in grote steden vrij hoog. Met de Wet Betaalbare huur wil demissionair minister De Jonge huur in de vrije sector aan banden leggen door drastische huurprijsregulering op te leggen vanaf 1 januari 2024. Nu het kabinet gevallen is, zullen de plannen nog wel even op de plank blijven liggen. We zien wel al de eerste gevolgen van de andere maatregelen om inkomsten uit verhuur te beperken. Het nieuwe belastingplan met verhuur in box 3 hakt er al flink in. Huurprijsregulering zal daar een flinke schep bovenop doen."

Groei huurwoningenaanbod neemt af

“De huurprijsregulering moet de huurprijzen omlaag halen. Dit is goed bedoeld natuurlijk. Bewoners kunnen dan goedkoper huren en houden meer geld over. Daar staat tegenover dat verhuurders minder verdienen aan de verhuur van hun woning. De opbrengst uit verhuur wordt zelfs zo laag dat het vrijwel geen zin meer heeft om te beleggen in huurwoningen. Dit betekent dat verhuurders zich terugtrekken en de groei van het huurwoningenaanbod afneemt. Er komen dus minder huurwoningen op de markt wat de woningnood alleen maar groter maakt.”

Verkoop huurwoningen neemt toe

“Wat we nu vooral merken in Leiden is dat verhuurders hun woningen verkopen zodra ze de kans krijgen. Ze vinden het rendement op verhuur te laag. Dus zodra huurders opzeggen worden de huizen te koop gezet. Grote vastgoedbeleggers wijken uit naar landen die geen regulering van huurprijzen hanteren en particuliere verhuurders zoeken andere bestemmingen voor hun spaarpotje. Op korte termijn betekent deze uitstroom van huurwoningen een toename van redelijk betaalbare koopwoningen. Wat op zich een positieve ontwikkeling is. Maar op lange termijn betekent het een dramatische vermindering van huuraanbod in de vrije sector met huren van tussen de 800,- en 1.100,- per maand.”

Bouwen, bouwen, bouwen

“De woningnood wordt er niet minder op als je huurprijzen gaat reguleren. Sterker nog, het wordt alleen maar erger. Woningnood kun je eigenlijk alleen maar bestrijden met de bouw van nieuwe woningen. Dat is op het moment lastig vanwege de stikstofcrisis, materiaalkosten en gebrek aan personeel. En het zal ook nog wel even duren voordat de woningvoorraad op peil is. Maar tot die tijd kun je de vrije sector beter met rust laten. Hoewel de prijzen weliswaar hoog zijn, biedt het tenminste een alternatief voor mensen die geen woning kunnen kopen en niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.”

Bestaande woningen spitsen

"Naast nieuwbouw kan het ook helpen om creatiever om te gaan met het huidige aanbod. Zo zou het makkelijker moeten worden om bestaande woningen te splitsen. Vooral oudere mensen wonen in huizen die eigenlijk te groot voor hen zijn, maar ze vinden de locatie te fijn om te verhuizen. Een splitsing zou dan een ideale oplossing zijn. Ook zijn gezinnen tegenwoordig niet meer zo groot als vroeger, waardoor grotere woningen niet meer noodzakelijk zijn en dus gesplitst zouden kunnen worden. Wanneer een woning een plat dak heeft, kun je er een verdieping op bouwen waardoor splitsing interessant wordt. Met dit soort oplossingen los je al een behoorlijk deel van de woningnood op zonder een schep in de grond te steken.”

Wilt u weten wat uw kansen zijn op de huurmarkt van Leiden? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de verhuur van uw woning of de verkoop van uw beleggingspand.

Lees ook:
‘Nieuw belastingplan halveert huuraanbod in vrije sector’
Komt u in aanmerking voor teruggave energiebelasting?
Uw huis verhuren in Leiden
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het verhuren van uw woning of het beheer van uw beleggingspanden? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of email naar: 
071-516 23 75
vincentdevos@remax.nl

Naar boven