Energielabel & woning

Door op 23 December 2021

Wel of geen energielabel, wel of geen boete?

Als u uw huis te koop zet, bent u verplicht om een energielabel te kunnen overhandigen. Dit is een certificaat waarmee u de duurzame staat van uw woning aantoont. Kunt u dit certificaat bij verkoop niet aantonen dan staat u een flinke boete te wachten. Of toch niet? Onze broker/owner Vincent de Vos brengt licht in de duisternis rondom het verplichte energielabel.

Energielabel verplicht

Vincent: “We merken het bijna dagelijks, verkopers en verhuurders van woningen onderschatten het belang van het energielabel nog altijd. Het is daarom een van de eerste zaken die we geregeld willen hebben voordat we een woning in de verkoop zetten. Niet alleen omdat een gunstig energielabel de waarde van de woning verhoogt, maar ook omdat het niet hebben van een geldig energielabel bij verkoop leidt tot een boete. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Zo kan een particulier een boete van €435,- krijgen en voor bedrijven geldt een boete van €870,-.”

Geen label, toch geen boete 

Op het moment is er een grote schaarste aan energieadviseurs die woningen inspecteren voor het uitbrengen van een energielabel. Daardoor zijn de kosten van het label hoog, gemiddeld €256,-, en de wachttijden lang. Vincent: “Er wordt hard gewerkt aan het opheffen van het tekort maar we verwachten dat dit nog wel een tijd zal duren. Het gevolg daarvan is dat veel verkopers hun huizen niet kunnen laten beoordelen en geen energielabel kunnen tonen. Toch lopen zij geen risico op een boete. Om tegemoet te komen aan deze situatie wordt er tot 1 januari 2022 geen boete opgelegd als je nog geen energielabel hebt. Wij verwachten dat dit nog wel langer zal duren omdat het tekort aan energieadviseurs voorlopig nog wel aanhoudt.”

Tekort houdt aan

Ook bestaat er onduidelijkheid over de kosten van het energielabel. In 2020 kostte een energielabel gemiddeld €190,- voor een eengezinswoning en €100,- voor een appartement. Dit jaar zijn de prijzen door het tekort aan energieadviseurs opgelopen tot wel €300,- voor een gemiddelde woning. Vincent: “Als er weer genoeg energieadviseurs zijn, zullen de prijzen ongetwijfeld gaan dalen. Maar zover zijn we voorlopig nog niet. Het tekort is dermate groot dat wij verwachten dat het energielabel het komende jaar zelfs duurder zal worden. Ook zal de aanvraag nog langer duren.” 

Zo hoog mogelijk energielabel

“Met een goed energielabel kun je meer vragen voor je woning. Wij adviseren daarom altijd om te streven naar een zo hoog mogelijk energielabel voordat je de woning gaat verkopen. En dat kan al met enkele eenvoudige aanpassingen. Het label biedt inzicht in de duurzame staat van het huis en wat je allemaal nog moet doen om het label te verbeteren. Je hoeft dus niet te wachten op het moment dat je het huis verkoopt. Als je eerder inzicht hebt in de verduurzaming van je woning, dan kun je daar nu al maatregelen voor treffen. Dan ben je sowieso klaar voor de eventuele verkoop. Andersom geldt voor kopers dat je met een laag label vaak meer hypotheekrente betaalt.”

Wilt u weten wat de gevolgen zijn van het energielabel op de verkoop van uw woning? Maak een afspraak. Een van onze makelaars komt graag bij u langs. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over waardeverhogende maatregelen voor de verkoop van uw woning in Leiden en omstreken


Lees ook: 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven