Huis verkopen & makelaar

Door op 25 Mei 2021

Dit loopt u mis als u uw huis verkoopt zonder verkoopmakelaar

Door de grote vraag naar woningen en het krappe woningaanbod is het verleidelijk om de verkoopmakelaar over te slaan. Het huis verkoopt ‘zichzelf’ toch wel. Verstandig? Onze makelaar Jolanda Broere legt uit wat u allemaal misloopt als u besluit om uw huis te verkopen zonder makelaar. 

Dagelijkse kost

Jolanda: “Een huis verkopen zonder makelaar is mogelijk en lijkt misschien voordelig. Maar er komt veel meer bij kijken dan je denkt. Vooral veel kennis. Iemand die z’n huis verkoopt doet dat misschien één of twee keer in z’n leven. Voor een makelaar is het dagelijkse kost en die expertise is vaak doorslaggevend voor het succes van de verkoop.”

Taken verkoopmakelaars

De taken waar verkoopmakelaars meer verstand van hebben dan gemiddelde huizenverkopers bestaan uit:

 • Het bepalen van een goede vraagprijs
 • De woning zo aantrekkelijk mogelijk in de markt zetten 
 • Bezichtigingen leiden 
 • Onderhandelingen in het biedproces voeren
 • De koopakte opmaken
 • Eindinspectie na de verkoop van de woning
 • En uiteindelijk de sleuteloverdracht

Het hele verkoopproces

“Als je kiest voor een RE/MAX verkoopmakelaar, dan laat je het hele verkoopproces over aan de professional. Van de woning worden professionele foto’s en een 360° video gemaakt. De woning wordt ingemeten volgens de NEN 2580 norm en op basis daarvan wordt een plattegrond gemaakt zodat de potentiële koper een goed beeld krijgt van de indeling. De verkoopmakelaar denkt proactief mee en stelt prioriteiten in een tijd waarin er veel valt te beslissen. Voor de verkoper betekent dat vooral veel rust en overzicht in een vaak spannende periode van hun leven.”

Wat heeft u aan een verkoopmakelaar?

De verkoopmakelaar:

 • Weet wat de beste verkoopstrategie is om uw huis volgens uw wensen te verkopen
 • Volgt de ontwikkelingen op de woningmarkt en in uw buurt dagelijks op de voet
 • Doet uitgebreid marktonderzoek om de vraagprijs en de te verwachten opbrengst vast te stellen
 • Maakt duidelijke, transparante afspraken en komt op voor uw belangen als verkoper
 • Zorgt dat elke geïnteresseerde de kans krijgt om uw woning kan bezichtigen
 • Leidt potentiële kopers in uw woning rond, exclusief en op afspraak
 • Is een ervaren onderhandelaar tijdens het biedproces
 • Is op de hoogte van alle wet- en regelgeving en zal u behoeden voor  juridische valkuilen bij het opstellen en tekenen van de koopakte

Verborgen gebreken

Jolanda: “Het komt wel eens voor dat huisverkopers mankementen aan het huis verzwijgen in de hoop op een hogere prijs. Maar die vlieger gaat niet op. Want over het algemeen is de verkopende partij aansprakelijk als er een gebrek blijkt te zijn waar beide partijen geen weet van hadden. Als verkoopmakelaar adviseer je de opdrachtgever over de meldingsplicht van verborgen gebreken om misverstanden te voorkomen. Daardoor kan de verkoop worden teruggedraaid of kan er terug onderhandeld worden waardoor je een deel van de koopsom moet terugbetalen. Geen van beide een prettig vooruitzicht.”

Stille verkoop

“Door de krappe woningmarkt en de grote vraag kiezen steeds meer huisverkopers ervoor om hun huis niet op Funda te zetten. De woning wordt dan via het netwerk van makelaars aangeboden. Dit noemen we de stille verkoop. Het kan ook zijn dat verkopers om privacy- of veiligheidsredenen de woning niet aan een groot publiek kenbaar maken. Of dat ze eerst zelf een woning willen kopen voordat ze hun eigen huis breed te koop zetten. Met een stille verkoop spreek je een smalle, maar veel specifiekere doelgroep aan die je alleen via een makelaar bereikt. Als RE/MAX verkoopmakelaar ga je vertrouwelijk om met informatie en kun je zorgen voor discrete verkoop.”

Wat levert een verkoopmakelaar u op?

Jolanda: "Via de verkoopmakelaar bereik je een miljoenenpubliek. Dit is de weg naar de meest optimale verkoopprijs en, zeker zo belangrijk, optimale verkoopvoorwaarden. RE/MAX beschikt over een regionaal, landelijk en zelfs internationaal netwerk, dus uw woning wordt door ons niet alleen op Funda onder de aandacht gebracht. Je krijgt bovendien te maken met officiële aktes, voorwaarden en juridische formuleringen. Het is dan ook belangrijk om te weten wat de rechten en plichten van de verkoper zijn, maar ook van de koper."

Bij het verkopen van een huis komt veel meer kijken dan gemiddelde huizenverkopers denken. Gedurende het intensieve verkooptraject wordt u ontzorgd en veel tijd en risico bespaard door de deskundige afwikkeling. De verkoopmakelaar helpt u van strategisch verkoopplan tot een solide koopcontract. Neem contact met ons op. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de rol van een verkoopmakelaar tijdens het verkooptraject. 

Lees ook:
Een huis verkopen begint met goed presenteren
Appartement kopen, let op deze 5 valkuilen van de VVE
Huis kopen of verkopen, wat zegt de woningmarkt?
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak 

Wilt u meer weten over het verkopen van uw huis in Wassenaar? Maak een afspraak met onze makelaar Jolanda Broere. Bel, Whatsapp naar 06 34 29 6850 of e-mail naar jolandabroere@remax.nl

Naar boven