Uw huis verduurzamen? Dit levert het op

Door op 13 november 2020

Duurzaamheid is belangrijk, ook voor woningen. Toch moeten veel huiseigenaren nog een flinke inhaalslag maken om aan een gunstig energielabel te komen. Het grote struikelblok daarbij is de financiering. Want al die duurzame maatregelen zijn niet goedkoop. En wat krijgt u daarvoor terug? Onze broker-owner Vincent de Vos rekent voor wat het scheelt om gebruik te maken van subsidies, aanpassingen en financieringsmogelijkheden.

Nog snel subsidie aanvragen

De eerste winst kunt u pakken met het aanvragen van subsidie. Dat kan met terugwerkende kracht. Want als u sinds 15 augustus 2019 energiebesparende aanpassingen aan uw huis heeft doorgevoerd, dan komt u in aanmerking voor Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Vincent: “Met de SEEH kan je 20 tot 30% besparen op je isolatiekosten. Wel snel zijn want de regeling stopt per 31 december. Inmiddels zijn de subsidiebedragen ook tijdelijk verhoogd. U komt voor deze tijdelijke verhoogde subsidiebedragen in aanmerking als minstens één van de minimaal 2 isolatiemaatregelen (spouw, dak, gevel, vloer of glas) na 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald. Het kan ook meerdere malen. Dus het loont beslist om nog voor het einde van het jaar isolatiemaatregelen door te voeren en subsidie aan te vragen. Daarna valt dit onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) maar die pakt hoogstwaarschijnlijk minder gunstig uit.”

Neem energiebesparing mee in financiering

Als u op het punt staat om een huis te kopen, overweeg dan om verduurzaming mee te nemen in de financiering. "Bij het afsluiten van een hypotheek mag je extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Dit geldt voor 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000 euro. Voor dat bedrag heb je al zonnepanelen, spouw- en vloerisolatie. Dus als je energiebesparende voorzieningen meeneemt in je hypotheek, kan je tot 106 % van de waarde van de woning lenen in plaats van 100%. En met de lage rentestand van nu is dat goed te doen."

Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel je kunt lenen, blijven investeringen in energiebesparing tot maximaal € 9.000,- buiten beschouwing. Bij een 'nul-op-de-meter woning' is dit zelfs € 25.000,- met energieprestatiegarantie en € 15.000,- zonder energieprestatiegarantie. Je inkomen moet wel minimaal € 33.000,- zijn. Tot de maatregelen behoren onder andere een HR-ketel, isolatie van gevel, dak, leiding of vloer, HR++ beglazing, een warmtepomp, een zonneboiler en zonnepanelen.

Wat leveren energiebesparende maatregelen op?

Door financiële voordelen wordt de pijn van duurzame investeringen aanzienlijk verzacht. Maar wat levert verduurzamining uiteindelijk op? Hieronder geven we een indicatie van de kosten en baten van energiebesparende maatregelen.

Zonnepanelen Te verwachten besparing: € 560,- per jaar*
Inschatting aanschaf zonnepanelen: € 4.500,- eenmalig 10 panelen**
Zonneboiler

Te verwachten besparing: € 120,- per jaar*
Inschatting aanschaf zonneboiler: € 3.100,- eenmalig**

HR++ glas Te verwachten besparing: € 300,- per jaar*
Inschatting aanschaf HR++ glas: € 3.000,- eenmalig**
Warmtepomp Te verwachten besparing: € 220,- per jaar*
Inschatting aanschaf warmtepomp: € 3.700,- eenmalig**
Vloerisolatie Te verwachten besparing: € 250,- per jaar*
Inschatting voerisolatie: € 1.500,- eenmalig**
Spouwmuurisolatie Te verwachten besparing: € 270,- per jaar*
Inschatting spouwmuurisolatie: € 1.000,- eenmalig**
Dakisolatie Te verwachten besparing: € 600,- per jaar*
Inschatting isolatie schuin dak: € 4.000,- eenmalig**

*Genoemde bedragen zijn gebaseerd op een tussenwoning van gemiddelde omvang met 3 bewoners.
**Aanschafkosten zijn inschattingen van onze energiepartners. Aan de opgegeven prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.

De voordelen van verduurzaming op een rijtje:

  • U heeft direct lagere energiekosten
  • U betaalt minder energiebelasting
  • Uw huis wordt interessanter voor kopers en in alle waarschijnlijkheid meer waard
  • Op verschillende energiebesparende maatregelen kunt u subsidie krijgen
  • Meer mogelijkheden voor uw hypotheek/ lening
  • Uw huis in alle seizoenen aangenamer en meer comfort
  • En wellicht nog wel het belangrijkste: u helpt mee om de CO2 uitstoot te verminderen en het milieu te verbeteren

Het verduurzamen van uw huis is sowieso goed. Niet alleen voor het milieu maar ook voor uzelf. Want de waarde van de woning stijgt erdoor, u krijgt meer wooncomfort en u betaalt aanzienlijk minder aan stookkosten en energierekeningen. Wilt u weten wat verduurzaming voor uw situatie kan betekenen? Onze makelaars vertellen u graag alles over duurzame maatregelen bij het kopen van een huis in Leiden en omstreken

Lees ook: 
Bespaartip: betaal minder rente door lagere risico-opslag
3 kooptips voor 2021 waar u nu al fors op kunt besparen
Huis kopen tijdens de coronacrisis. Goed idee?
All blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een woning? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven