Verhuisplannen in 2021?

Door op 7 januari 2021

10 vragen over een huis kopen of verkopen tijdens de lockdown

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Ook op de woningmarkt. Want ondanks de huidige lockdown zijn er nog volop mogelijkheden om een huis te kopen of verkopen in het nieuwe jaar. Wat brengt 2021 voor uw verhuisplannen? Onze broker/owner Vincent de Vos geeft antwoord op 10 veel voorkomende vragen van kopers en verkopers.

1 - Wat bekent de lockdown voor mijn verhuisplannen?

Vincent: “De lockdown lijkt vooralsnog geen vat te hebben op de woningmarkt. Het kopen en verkopen van woningen tijdens de coronacrisis blijft onverminderd doorgaan. Uiteraard zijn er enkele beperkingen door de coronamaatregelen. Maar u kunt uw verhuisplannen gewoon doorzetten.”

2 - Zijn makelaarskantoren net als winkels gesloten?

“Makelaars en taxateurs vallen onder de bedrijfstak zakelijke en financiële dienstverleners en mogen open blijven. Ons kantoor is dan ook gewoon te bezoeken met maximaal 2 personen. Graag wel eerst een afspraak maken zodat we bezoek goed kunnen verdelen.”

3 - Wat doen de huizenprijzen?

“Die blijven – corona of geen corona – zoals het er nu naar uit ziet voorlopig stijgen. Dat komt enerzijds door de krapte op de woningmarkt en anderzijds door de groeiende vraag, vooral naar gezinswoningen in de Randstad. Ook de hypotheekrente zal voorlopig laag blijven wat een prijsopdrijvende werking heeft op de woningmarkt.”

4 - Kan mijn huis op afstand worden bezichtigd?

“Onze presentatiemogelijkheden hebben we uitgebreid met digitale toepassingen. Dus je kunt een woning op afstand bezichtigen. De makelaar gaat dan beeldbellend door het huis en toont u met live videobeelden de voor en nadelen van een woning.”

5 - Kan ik ook een woning fysiek bezichtigen?

“Er is een hoop mogelijk dankzij digitale toepassingen. Toch gaat er niets boven het fysiek bezichtigen van een woning. Pas als je zelf door een woning loopt krijg je er echt gevoel bij. Gelukkig kan dat nog steeds. Met 2 personen en de makelaar kun je bezichtigen met inachtneming van actuele coronamaatregelen.”

6 - Is het een goed moment om m'n huis te verkopen?

“Door de lockdown zou je denken dat mensen plannen om hun huis te verkopen nog even op de plank laten liggen. Dat is beslist niet nodig. De vraag is groot en het aanbod klein. Dus de gemiddelde verkooptijd is nog altijd zeer kort en we komen nog altijd boven de vraagprijs uit.”

7 - En aankopen, ook een goed moment?

“Door het tekort op de woningmarkt en de druk op de Randstad zullen de prijzen van woningen zeer waarschijnljk nog wel blijven stijgen. Dus een woning is nu misschien wel duur maar we verwachten dat het z’n waarde blijft behouden of zelfs stijgt in waarde. En door de lage rentestand blijven de maandlasten op een gunstig niveau. Dat maakt het kopen van een huis nog steeds zeer aantrekkelijk.”

8 - Versoepeling financiering tweeverdieners

“Na de kredietcrisis van 2008 werden de regels voor hypotheken aangescherpt en werden tweeverdieners beperkt in het afsluiten van een hypotheek. Inmiddels hebben veel banken hun financiële regels versoepeld om tweeverdieners tegemoet te komen. Zij kunnen sinds dit jaar een hogere hypotheek krijgen met hetzelfde salaris omdat banken het tweede inkomen tot 90% meetellen bij het bepalen van de hoogte van de maximale hypotheek.” Lees meer over ons hypotheekadvies

9 – Wat betekent 2021 voor starters?

“Naast de versoepeling van de financiële regels, vervalt de overdrachtsbelasting voor starters - jonge huizenkopers van 18 tot 35 jaar - in 2021. Dit kan aardig wat schelen bij de aankoop van een huis. Vanaf 1 april geldt dit niet voor huizen boven 400.000,-. Daarvoor zal dan weer het 2% tarief gelden."

10 - Met welke maatregelen moet ik rekening houden?

Voor bezoek op ons kantoor, tijdens bezichtigingen en voor de verkoop van uw huis hanteren we de volgende maatregelen, conform de richtlijnen van het RIVM:

Op ons kantoor

Komt u naar ons kantoor voor een afspraak?

 • Kom dan zoveel mogelijk alleen, maar maximaal met z’n tweeën.
 • Laten we elkaar hartelijk begroeten, maar we schudden geen handen en houden 1,5 meter afstand.
 • Wij desinfecteren regelmatig de deurklinken en alles wat wij zelf en klanten aanraken.
 • Natuurlijk zijn er papieren handdoekjes aanwezig op kantoor.

Tijdens bezichtigingen

Wij bezichtigen graag een woning met u. Wij vragen u wel om rekening te houden met het volgende:

 • Al onze huizen staan online en kunnen op aanvraag ook digitaal bezichtigd worden. Bereid u goed voor op uw bezichtiging door ons COVID-19 protocol online door te lezen.
 • Wij beperken de bezichtiging tot maximaal 2 klanten per bezichtiging.
 • Wij schudden geen handen.
 • Wij vragen de eigenaar niet aanwezig te zijn bij een bezichtiging.
 • Onze makelaar maakt alle deuren voor u open. Wilt u alstublieft niet deuren, lades, kranen e.d. aanraken?
 • Wij overhandigen tijdens de bezichtiging zo min mogelijk documenten. U ontvangt zo veel mogelijk digitaal in een klantdossier.
 • Wilt u op 1,5 meter afstand blijven? Dan doen wij dat ook.

Bij verkoop van uw huis

Wilt u uw huis verkopen? Ook dat werkt nu net even anders dan u gewend bent. Uiteraard zorgen wij wel voor de beste service.

 • We kunnen digitaal een gratis waardebepaling van uw woning uitvoeren. Toch gaat onze voorkeur uit naar een waardebepaling ter plekke, dat geeft ons een beter beeld van de woning en de omgeving.
 • Als we uw woning komen bekijken, informeren wij altijd even vooraf naar eventuele klachten. Bent u verkouden, heeft u koorts of andere griepachtige symptomen, dan verplaatsen wij de afspraak.
 • Natuurlijk geldt ook hier dat we een afstand bewaren van 1,5 meter.
 • De afspraak kan gepland worden met maximaal 2 eigenaren.

Let op: hierboven geven wij algemene richtlijnen. Per situatie zullen we de afweging moeten maken wat verstandig is om te doen. 

De huidige lockdown hoeft geen belemmering te zijn voor uw verhuisplannen in het nieuwe jaar. De woningmarkt gaat gewoon door. En omdat de huizenprijzen blijven stijgen en de rente voorlopig nog laag blijft is het nog steeds een goed moment om een woning te kopen of verkopen. Ondanks de coronamaatregelen blijft het mogelijk om woningen fysiek te bezichtigen om er een gevoel bij te krijgen. Uiteraard zijn er wel enige beperkingen tijdens bezichtigingen maar laat dat u niet weerhouden om op zoek te gaan naar uw droomhuis. Onze makelaars helpen u graag om die te vinden in 2021!

Lees ook:
Makelaar Vraaglijn Corona
Huis kopen tijdens de coronacrisis. Goed idee?
Starters, sla je slag in het eerste kwartaal
3 kooptips voor 2021
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van een woning in Leiden en omsteken? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven